RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

"Нафтогаз" зриває газовидобуток мільярдними преміями, скупкою планшетів та фітнес-браслетів - Шахов

"Наш край" закликає уряд звільнити керівництво "Нафтогазу" за зрив урядової програми розвитку газовидобутку і підрив енергетичної безпеки держави та НАБУ – ініціювати позбавлення волі чиновників.

Про це заявив сьогодні народний депутат від партії Сергій Шахов.

За його словами, на рівні "Нафтогазу" та Мінпаливенерго відбувається навмисне недофінансування газодобувної галузі, що блокує перспективи збільшення видобутку стратегічного палива.

"Станом на липень борг "Нафтогазу" перед державним підприємством "Укргазвидобування" сягнув 24 мільярдів гривень. Це при тому, що план видобутку 20 млрд кубометрів газу на рік за останні два роки не зрушив з місця. Керівництво "Нафтогазу" має бути звільнене за зрив урядової програми розвитку газовидобутку та підрив енергетичної безпеки держави. Гадаю, НАБУ має їх "преміювати" у розмірі щонайменше 10 років позбавлення волі», – зазначив Шахов.

Він нагадав, що саме "Нафтогаз" вимагав збільшення ціни на газ для громадян.

"Чиновники пояснювали цей крок необхідністю вкладати кошти у газовидобування. Натомість керівництво "Нафтогазу" виписує собі мільярдні премії, купує броньовані лімузини, елітні планшетні комп'ютери по 41 тисячі гривень, забавки у вигляді фітнес-браслетів. А тим часом буровики ремонтують бурові вишки, купуючи запчастини зі своєї зарплати", – пояснив Шахов.

Нардеп наголосив, що "заморожування" українського видобутку вигідне керівництву "Нафтогазу" та газотрейдерам, що продають імпортне пальне в Україні.

"Нафтогаз", не поворухнувши пальцем й нічого не вкладаючи, отримує дешевий український газ, який продає за максимальними "ринковими" цінами. Газотрейдери вигідно продають завезене в Україну імпортне пальне. Виходить, усі в плюсах, окрім простих українців та Української держави, що з занепадом газовидобування втрачає енергетичну незалежність", – підсумував Шахов.

Нагадаємо, що, відповідно до урядової програми розвитку газовидобування, Україна мала збільшити видобуток блакитного палива з 14 млрд до 20 млрд кубометрів на рік. Це план до 2020 року. Натомість за останні два роки обсяг видобутку газу "Укргазвидобуванням" не зріс. Згідно з фінзвітом "Нафтогазу" за 2017 рік, НАК недоплатила "Укргазвидобуванню" 21,8 млрд грн.