RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

"Енергоатом" вимагає на паливо тариф "Роттердам + 50%"

Керівництво НАЕК «Енергоатом» вимагає від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, зробити ціну атомного палива у тарифі на електроенергію на 50% вищою імпортного паритету, згідно якого формується ціна на вугілля та газ.

Про це на своїй сторінці у мережі Facebook заявила голова НКРЕКП Оксана Кривенко.

«Можливо, не всі знають, але для розрахунку тарифу атомної генерації діє формула, аналогічна «Роттердам+» у тепловій генерації, чи «Дюссельдорф+» - для газу. Ціни на паливо закладаються у тариф згідно з імпортним паритетом – відповідно до світових біржових цін. Пан Недашковський жорстко критикує «Роттердам+». Він вважає, що це занадто – платити українським шахтарям світову ціну. А ось за сировину для виготовлення палива для АЕС Недашковський чомусь пропонує платити ціну, що значно вища за світову. Для атомників із невідомих причин повинна діяти формула «Роттердам+50%».

За словами Оксани Кривенко, більшу частину сировини для виготовлення палива АЕС закуповують за кордоном за ринковою ціною (спотова ціна становить 71 долар). При цьому у тарифі вимагають закласти ціну на 50% вищу – 100-120 доларів. «Не вважаю, що український споживач повинен фінансувати корупційну систему компаній-«прокладок», яка утворилась навколо постачання палива для атомної генерації. Рівень рентабельності компанії за перше півріччя 2018 року склав 16%, хоча діючим тарифом передбачено 10%. Ми не розуміємо, чому адміністративні видатки держкомпанії повинні несподівано зрости на 40%? Чому прибуток підприємства повинен збільшитись у 2,5 рази? Чому ціна на паливну складову повинна значно перевищувати імпортний паритет?», - підкреслила Кривенко.

Голова НКРЕКП наголосила, що на сьогодні у «Енергоатомі» передбачена найбільша заробітна плата серед усіх ліцензіатів НКРЕКП - у середньому 18 тисяч гривень. «При цьому середня зарплата працівників інших генеруючих підприємств нижче, а в енергорозподільчих підприємств становить 10 тисяч гривень. Отже, заробітна плата в «Енергоатомі» більша на 80%».

Надивлячись на значні прибутки та високу заробітну платню, в «Енергоатомі» уже кажуть про необхідність підвищити тариф до 108 коп./кВт-г, що вище за діючий тариф для населення 90 коп./кВт-г (це без врахування тарифу Укренерго, тарифу розподільчих компаній тощо). НКРЕКП не бачить жодного обґрунтування у такій ініціативі та планує і надалі стояти на захисті споживачів.