RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Формули "Дюссельдорф плюс" та "Роттердам плюс" - це етапи розвитку ринку - експерт

Формули Роттердам + і Дюссельдорф + однакові, єдина відмінність - формула Роттердам + не впливає на населення, тому тарифи на електроенергію не виросли, саме тому ціна на газ з 1 листопада зросла на 23%.

Про це в ефірі NewsOne заявив енергетичний експерт Юрій Корольчук.

"Формула на електроенергію "Роттердам плюс" взагалі не стосується населення, вона взагалі не впливає на ціну на електроенергію для населення. А ось формула "Дюссельдорф плюс", то вона якраз безпосередньо впливає, це ми, власне, вже й відчули, коли виросла з 1 листопада ціна на газ в 8,5 тисячі гривень, вона має безпосередній вплив на населення, для теплокомуненерго. Це, я б так сказав, етапи розвитку ринку в Україні та газового ринку, і ринку електроенергії", - сказав експерт.

На підтвердження цього Корольчук навів динаміку тарифів на газ і електроенергію для населення.

"У 12 разів на газ зросла (ціна, -" Апостроф "), на електроенергію в 4 рази тільки. Треба розуміти, що також ми імпортуємо фактично вже більше 6 млн тонн вугілля з 24 мільйонів, які споживаємо. Це також більше 25% від всього обсягу ринку. Якщо з газом, до речі, також порівняти, то там всього-на-всього ми імпортуємо для потреб населення на теплокомуненерго 10% газу ", - підкреслив він.

За словами Корольчука, сьогодні ціна на газ найбільше впливає на українців, адже це 80% платіжки за комунальні послуги.

"Газ і тепло в комунальній платіжці звичайній - це практично 80% платіжки. Якщо ви платите 1000 гривень за комунальні платежі, то знайте, що ви 800 гривень платите фактично за газ і тепло. Електроенергія фактично - це тільки окремий платіж за електроенергію, який ви здійснюєте, і плюс фактично це, можна сказати, тільки приховано в постачання холодної води, водопостачання, тому що там також тариф на електроенергію враховується для водоканалів, і в цілому він складає не вище 5% від усього рахунку взагалі. 80% - газ і тепло , 5% - електроенергія. Тобто, не можна говорити, що це є суттєвим фактором, що впливає на кишеню українців, які оплачують цей рахунок ", - сказав він.

Нагадаємо, 27 квітня 2016 КМУ прийняв постанову №315, яким зрівняла ціни на газ для промисловості і населення. Цим же рішенням визначено формулу ціни газу, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до українсько-словацького кордону.

3 березня 2016 НКРЕКУ прийняв постанову №289, в якому затвердив нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Відповідно до даної методології, вугільна складова в тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.