RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

У Ляшка закликали не віддавати китайцям півмільярда доларів за гідротурбіни

Замість того, щоб замовити турбіни для третьої черги будівництва Дністровської ГАЕС у харківського "Турбоатома" (який будував дві попередні черги), Кабмін хоче віддати 500 млн доларів китайцям - меморандум між державним "Укргідроенерго" і китайської CNEEC на поставку китайських гідротурбін для найбільшої в Європі ГАЕС підписаний у присутності міністра економіки України Степана Кубіва.

Про це повідомив заступник лідера Радикальної партії з економічної політики, голова Комітету ВР з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк.

"Взагалі це економічний ідіотизм - віддавати замовлення у піввідсотка української економіки іноземному виробникові, коли українське підприємство виробляє ще кращі турбіни і поставляє їх по всьому світу! Така угода "з'їсть" 0,5% ВВП і збільшить дефіцит торгового балансу на 5%. Це економічний злочин проти України і українців! "- пояснив Галасюк.

За його словами, оголошена сума меморандуму - 500 млн доларів - це більше 5 років роботи "Турбоатома".

"За нинішньої завантаженості 30% і річному доході 2,4млрд грн харківський промисловий гігант платить в бюджет майже 1 млрд грн податків і обов'язкових платежів (!) і 400 млн грн дивідендів. Завод забезпечує роботою понад 3500 працівників, середня заробітна плата яких на виробництві перевершує 17 тис. грн ", -сказав він.

Як наголошується, в своєму виробництві "Турбоатом" використовує український метал, праця, послуги підрядників. Тому, якщо таке багатомільярдне замовлення розмістити в Україні, а не в Китаї або будь-якому іншому місці - мультиплікативний ефект для української економіки буде величезний.

Галасюк підкреслив: "Команда радикальної партії виступає категорично проти "китайської" угоди "Укргідроенерго" та Мінекономіки. Більш того, щоб виключити подібні абсурдні угоди і в майбутньому ми з Олегом Ляшком, командою РПЛ і українськими виробниками та експертами завершуємо підготовку до другого читання законопроекту "купуй українське, плати українцям".

Голова парламентського Комітету з питань промисловості та підприємництва переконаний - з урахуванням гостроти і масштабності питання, парламент повинен розглянути законопроект невідкладно.