RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Герус запропонував зупинити реформи ринків електроенергії та газу

Україні необхідно зупинити реформи ринків електроенергії і газу.

Про це заявив голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус під час круглого столу у Верховній Раді.

"Якщо подивитися на грудень, рівень оплати населення складає, за даними Держкомстату, 50% за житлово-комунальні послуги. За весь 2018 рік - 80%. Зрозуміло, що при такій неоплаті ніякі приватні постачальники до населення ніколи не підуть ні по газу, ні по електроенергії. Тому що на цю неоплату треба закладати величезну маржу, а це знову зростання тарифів. Тому я скажу дуже пряму думку, але я б навіть закликав призупинити інші реформи заради того, щоб пріоритетом номер один було налагодити знову платіжну дисципліну", - сказав Герус.

На думку експерта, попередня модель функціонування ринку електроенергії забезпечувала більший відсоток оплати за спожиті послуги.

"У нас попередня модель була хоча і неідеальна, до неї були зауваження, але вона була працююча, і рівень платежів там складав з невеликими відхиленнями біля 99%", - підкреслив він.

Нагадаємо, з 1 липня планується введення нового ринку електричної енергії в Україні, який імплементує норми третього енергопакету ЄС. Метою нового ринку електричної енергії є запровадження конкурентних механізмів функціонування ринку електричної енергії, вільний вибір контрагентів та забезпечення права споживача вільно обирати постачальника електричної енергії. Законом передбачені різні механізми купівлі-продажу електричної енергії – двосторонні договори, ринок "на добу наперед" та внутрішньодобовий ринок.