RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

​Стало відомо, хто і скільки витратив на антирекламу "Роттердам+"

За підрахунками медіа-експертів витрати на критику формули "Роттердам+" перевищили 5 млн. доларів.

Відповідну інформацію опублікувало видання "Капітал", посилаючись на опитування експертів медіаринку щодо витрат на критику в ЗМІ формули "Роттердам+" (методика встановлення ціни на вугілля на основі імпортного паритету).

Як зазначає видання, найбільшу активність проявили інформагентство УНІАН і телеканал "1+1" (обидва ЗМІ асоціюються з бізнесменом І. Коломойським).

"Капітал" звертає увагу на те, що критика стосується тільки цін на вугілля, в той час, як формульне ціноутворення на базі імпортного паритету діє для всіх видів енергоносіїв. Зокрема, на ринку природного газу діє аналогічна формула "Дюссельдорф+" (ціна хаба NCG+доставка до хаба в Словаччині+доставка в Україну), для нафти використовують котирування "Platts+премія". До спотовими цінами світового ринку прив'язана вартість уранового концентрату для атомних електростанцій (через ціни на біржі Нью-Йорка).

Вибірковість критики пояснюється тим, що в сфері видобутку газу і нафти у групи "Приват" (бенефіціари І. Коломойський і Г. Боголюбов) є великі активи - "Укрнафта", "Полтавська газонафтова компанія", "Укрнафтобуріння". Критика формул, що забезпечують їм ринкові ціни в сфері видобутку нафти і газу, не входить в інтереси групи "Приват", зазначає інтернет-видання "Капітал".

Постанова НКРЕКУ "Про затвердження Порядку формування прогнозної оптової ціни електроенергії" (відоме як "Роттердам+") визначає формулу розрахунку ціни вугілля в тарифі для непобутових споживачів. Ціна прив'язана до європейського індексу API2 (вугільний хаб Амстердам-Роттердам-Антверпен). За основу взято принцип імпортного паритету, який завжди використовується при дефіциті вітчизняної сировини. Рішення НКРЕКУ підтримала Європейська асоціація вугілля (EURACOAL).

Нагадаємо, раніше колишній глава НКРЕКП Дмитро Вовк стверджував, що критика "Роттердам+" ініційована власниками феросплавних підприємств. "Шукати причини атак на комісію (НКРЕКП - ред.) Стоїть серед тих, хто має природний конфлікт інтересів, а саме великий бізнес з коротким горизонтом бажаючий" все і відразу", "а завтра хоч потоп "і були помічені в лобіюванні ексклюзивних умов для себе. у ЗМІ більш ніж достатньо розслідувань по феросплавним заводам, які в 2012-2013 роках єдині отримували несправедливі знижки, а в 2016-м робили такі спроби повторно, постійно звертаючись з ультиматумами в формі меморандумів до уряду і комісії", - стверджував Д. Вовк.

В Україні "Приват" контролює Нікопольський і Запорізький феросплавні заводи (що знаходиться на тимчасово непідконтрольною території Стахановський феросплавний завод також контролювався групою "Приват", зараз підприємство не працює), що робить групу монополістом на вітчизняному ринку феросплавів.