RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Блогер розповів про вплив на ринок купівлі ДТЕК двох обленерго

Придбання компанією ДТЕК "Київобленерго" і "Одесаобленерго" у російської групи VS Energy не впливає на конкуренцію на ринку.

Про це в ефірі телеканалу "Прямий" заявив блогер Олексій Мінаков.

"Там є кілька власників, він не є монополізованим, є кілька різних представників, що володіють тими чи іншими обленерго. У нас є обленерго, що належать пану Григоришину, пану Коломойському, Ігорю Суркісу, державі деякі. Тобто, це ринок. ДТЕК належить 15% ", - заявив він.

За словами Мінакова, діяльність обленерго повністю контролюється НКРЕКП, і саме комісія встановлює тарифи.

"Вони не відповідають за встановлення тарифів, це природні монополії. Це просто лінії електропередач. Вони не займаються ні видобутком, ці обленерго, вони не займаються ні постачанням. Вони займаються розподілом", - підкреслив він.

За словами експерта, компанія ДТЕК не просто купила два обленерго, вона викупила стратегічні енергетичні об'єкти у росіян.

"Принциповий момент, кому вони належали раніше, у кого придбали ці компанії. Придбали у компанії VS Energy. Це російська компанія. Формально вона зареєстрована в Нідерландах, але про VS Energy багато журналістських розслідувань, які показують, що кінцевими бенефіціарами цієї компанії є як раз дійсно росіяни, в тому числі колишній віце-спікер Держдуми Російської Федерації, зараз він є депутатом Держдуми. Ще залишається у них п'ять обленерго, якими вони продовжують користуватися. В цьому небезпека", - підкреслив він.

Раніше Антимонопольний комітет більшістю голосів дозволив групі ДТЕК придбати "Київобленерго" і "Одесаобленерго". АМКУ поклав на ДТЕК ряд зобов'язань, які усувають будь-яке можливе вплив на суміжні ринки - поставка і виробництва електроенергії.

За словами керівника відділу аналітики інвестиційної компанії Eavex Capital Дмитра Чуріна, рішення АМКУ є обґрунтованим. Він уточнив, що після проведення андбандлінга обленерго не займаються постачанням електроенергії кінцевим споживачам, а значить - це рішення жодним чином не впливає на споживачів.