RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

АМКУ провів чисту процедуру оцінки перед тим, як дозволити ДТЕК купити обленерго - експерт

Процедура оцінки, яку провів Антимонопольний комітет України перед наданням компанії ДТЕК дозволу на концентрацію акцій "Київобленерго" і "Одесаобленерго", була проведена юридично чисто.

Про це в ефірі каналу "Прямий" заявила політичний експерт Світлана Кушнірук.

"В законний спосіб група компаній енергетичних ДТЕК звернулася в Антимонопольний комітет для того, щоб вони надали висновок, чи можуть вони згенерувати акції обленерго Київської області та Одеської області у себе в пакеті. Була проведена перевірка, сказали, що все добре, і можна ці викуповувати акції. До речі, підкреслюю, це юридично чисто процедура проведена, і за європейськими і міжнародними нормами", - зазначила вона.

За словами Світлани Кушнірук, на українському енергоринку всі роки незалежності працювали чимало російських компаній, які контролювали розподільні мережі. Купівля ДТЕК двох обленерго у групи VS Energy, яка фактично належить російській компанії, має позитивний вплив на енергобезпеку.

"Справа в тому, що на українському ринку досить довгий час, більше 10 років працюють російські компанії, які власне контролюють частину обленерго. Тому питання для України енергетичної незалежності, енергетичної безпеки, є надзвичайно важливим. Тому що ми не знаємо, чого чекати від наших, так скажемо, партнерів, але це зовсім не партнери, а агресор. Я б вам сказала, що у нас 25 обленерго. З них контроль більше 10 обленерго був у "ВС-енерджи". це начебто голландська компанія, але бенефіціарами є росіяни. До речі, непрості росіяни, а росіяни, які знаходяться під санкціями Європейського Союзу і США. За що? За те, що вони проголосували в 2014 році за анексію Криму. Олександр Бабаков, це екс-віце-спікер Державної Думи, який як раз долучився активно до того, щоб наш український Крим став начебто російською територією", - зазначила вона.

АМКУ більшістю голосів дозволив групі ДТЕК придбати "Київобленерго" і "Одесаобленерго". АМКУ поклав на ДТЕК ряд зобов'язань, які усувають будь-яке можливе вплив на суміжні ринки - постачання і виробництва електроенергії.

Як раніше повідомляли засоби масової інформації, 3 січня 2019 року "ДТЕК Нафтогаз" і NGR B.v. (Нідерланди) уклали договори купівлі-продажу акцій даних компаній. Договори укладені з відкладальною умовою та повинні бути завершені після отримання необхідних дозволів державних органів, включаючи узгодження антимонопольних органів.