RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 квітня

21 квітня

20 квітня

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Гройсман запустить новий ринок електроенергії у строк, щоб відповісти на критику - ЗМІ

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман запустить енергоринок в термін - 1 липня, що стане відповіддю на критику президента на адресу уряду.

Про це йдеться в матеріалі видання "Капітал": "Чому захлинулася атака на ринок електроенергії".

Автори стверджують, що близький до президента Володимира Зеленського олігарх Ігор Коломойський лобіює відстрочку на невизначений термін запуску ринку електроенергії, оскільки йому вигідно зберегти ручне регулювання цін на електроенергію, щоб його феросплавний бізнес отримував її за пільговим тарифом. Однак спроби відкласти старт ринку руками депутатів провалилися, і питання підняли на рівень РНБО, на засіданні якого уряду дали два тижні на узгодження позицій.

"Очевидно, прихильники відстрочки ринку не ризикнули торпедувати його через РНБО відразу - інакше буквально на першому засіданні РНБО були б скинуті маски, і всім остаточно стало зрозуміло, що ця Рада збирається обороняти не інтереси держави, а інтереси Коломойського. І кинули м'яч на поле уряду, який має за термін, що залишився до часу "Ч" мінімізувати всі потенційні загрози", - йдеться в статті.

Автор пише, що з главою Кабміну у нового президента відношення не задалися, у своїй інавгураційній промові він порекомендував всім членам уряду піти у відставку, причому зробив це в формі, яку коректною не назвеш. Тому запуск ринку електроенергiї 1 липня стане відповіддю Гройсмана на критику з боку президента.

"Танцювати під дудку Коломойського зовсім не в інтересах прем'єр-міністра. Володимир Гройсман вже націлився на парламент, і для нього своєчасний запуск ринку - фінальний акорд прем'єрської каденції, на якому він зможе будувати свою політичну кар'єру, як чиновника, який вперше в історії України добився своєчасної реалізації реформи, на якій вже багато років наполягають ЄС і США", - вважає автор матеріалу.

Що стосується президента, то запуск реформи стане для нього тестом на здатність приймати рішення в інтересах держави, а не людей зі свого оточення.

"Для Володимира Зеленського своєчасне введення ринку електроенергії - можливість продемонструвати здатність говорити "ні" тим, хто допоміг йому зайняти головний пост в країні, а тепер тисне, вимагаючи задоволення своїх бізнес-апетитів на шкоду інтересам держави", - стверджується в матеріалі.

У п'ятницю 31 травня президент Володимир Зеленський провів нараду за участю членів РНБО, присвячену енергетичній безпеці. Формальним приводом для проведення Засідання РНБО 31 травня стала трагедія на шахті "Лісова" (ДП "Львіввугілля"), яка забрала життя двох гірників. Найбільш резонансним питанням, розглянутим РНБО, був новий ринок електроенергії.

На відміні закону "Про ринок електроенергії" публічно наполягає підприємець Ігор Коломойський, феросплавні заводи якого є найбільшими промисловими споживачами електроенергії в Україні.