RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Сьогодні немає бажаючих продати в Україну вугілля за ціною "Роттердам+" - експерт

ДТЕК не зміг купити вугілля за ціною "Роттердам+", оскільки вона нижче ціни реального імпорту і в Україні немає бажаючих продати паливо за такою ціною.

Про це заявив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, передають "Українські новини".

Експерт повідомив, що компанія ДТЕК заявила про готовність купити на біржових торгах вугілля для своїх ТЕС за ціною, розрахованою за формулою "Роттердам+", але не отримала пропозицій. Він підкреслив, що вартість імпорту вугілля в Україну перевищує його ціну за формулою - за формулою ціна 1740 грн за тонну, а імпорт - понад 1900 грн за тонну.

"Ціна за "Роттердам+" нижче, ніж реальні ціни вугілля, що заходить сюди з імпорту. Ось і все. Зрозуміло, що "Роттердам+" 1740 гривень/тонна. А вугілля, яке ДТЕК фактично вже законтрактували в США і Колумбії, - 1900 з плюсом гривень/тонна. За схожою ціною контрактувала вугілля компанія Центренерго за кордоном ... У підсумку виходить, що ціна, як би від цього не було сумно, об'єктивна. "Роттердам+", при всій критиці, не покриває реальні витрати на імпорт вугілля в Україну. Тому і не купили", - пояснив Марунич.

За словами експерта, в даний час в Україні є дефіцит вугілля, його запаси на складах на ТЕС вдвічі менше, ніж в минулому році, що загрожує зривом опалювального сезону.

"Потрібно цілеспрямовано і швидко накопичувати запаси вугілля на теплоелектростанціях. По суті, його потрібно купувати та імпортувати", - вважає Марунич.

Раніше ДТЕК заявив про готовність купити на Українській енергетичній біржі 450 000 тон вугілля за ціною "Роттердам+", для своїх теплоелектростанцій. Формула "Роттердам+" передбачає вартість вугілля на біржі Роттердама і витрати на доставку з Роттердама в Україну.

За підсумками біржових торгів 3 вересня компанія "ДТЕК" не змогла придбати вугілля за ціною "Роттердам+", оскільки не отримала пропозицій. Компанія планувала купити 225 тисяч тонн вугілля.

19 серпня на нараді у президента з енергетичних питань, з'ясувалося, що купувати вугілля за ціною, розрахованої за формулою "Роттердам+", дешевше, ніж імпортувати його з ПАР, США або Колумбії.