RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

В Україні немає вугілля дешевше, ніж за формулою "Роттердам+" - експерт

ДТЕК не зміг купити вугілля по "Роттердам+", тому що його за такою низькою ціною на українському ринку немає.

Про це заявив економічний експерт Борис Кушнірук, передає "Главком".

Експерт нагадав, що компанія ДТЕК готова була закупити вугілля за ціною, розрахованою за формулою "Роттердам+", яка на сьогодні є однією з найнижчих. Для цього з 2 по 12 вересня компанія оголосила тендери. Однак пропозицій вугілля за такою низькою ціною не було.

На думку експерта, це доводить необгрунтованість претензій НАБУ щодо формули "Роттердам+" і посадових осіб НКРЕКП, які її вводили.

"Була історія, коли ДТЕК запропонував, що готовий купити вугілля на умовах "Роттердам+". Давайте купимо вугілля по "Роттердам+" і будемо з нього виробляти електроенергію, яка буде функціонувати в межах тих кепів, які ви хочете забезпечити. Але цього вугілля зараз немає на ринках. А значить немає і можливості знизити ціну електроенергії", - сказав Кушнірук.

На нараді у президента з енергетичних питань, яка відбулася наприкінці серпня, з'ясувалося, що купувати вугілля за ціною, розрахованою за формулою "Роттердам+", дешевше, ніж купувати з ПАР, США або Колумбії. Ціна "Роттердам+" становить 1,74 тис грн за тонну, імпорт з Колумбії і США - 1,9 тисячі грн за тонну, з ПАР - 1,8 тисячі грн за тонну. Собівартість вугілля з шахт України складає 3,9 млн грн за тонну.

Глава Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг Оксана Кривенко заявляла, що формула "Роттердам+" дозволила українцям заощадити до 40 млрд грн, оскільки стримала зростання тарифів на електроенергію для населення.