RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Лобізм інтересів Коломойського: експерт пояснив ініціативу Геруса про зниження прайс-кепів

Голова комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус лобіює інтереси олігарха Ігоря Коломойського в енергетиці, стверджують експерти.

Про це заявив член спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, коментуючи рішення НКРЕКП залишити незмінними граничні ціни на ринку електроенергії (price caps), передає "Главком".

Експерт зазначив, що Андрій Герус наполегливо просував ініціативу щодо необхідності зниження цінових обмежень на ринку електроенергії, що мало призвести до зниження тарифу ТЕС для бізнесу. На думку Корольчука, в ухваленні такого рішення дуже зацікавлений бізнесмен Ігор Коломойський, який домагається дешевої електроенергії для своїх феросплавних заводів. Як відомо, частка витрат на електроенергію у собівартості виробництва феросплавів сягає 40-50%.

"Така думка (щодо зниження price caps) з'являлася спочатку у Геруса ще коли був навіть представником Зеленського в уряді. Схожі проскакували в інтерв’ю Коломойського і заявах Геруса. Він не просто людина, яка десь дає свою оцінку, а представник влади. Тому будь-які співпадіння думок з відомими олігархами, в даному випадку з Коломойським – це вже в державній сфері називається лобізм", - сказав Корольчук.

"Як обгрунтовували зниження прайс-кепів ініціатори цього? В даному випадку: знизьте прайс-кепи, тому що треба їх знизити, і все. Логіки немає. Особливо напередодні опалювального сезону. Зараз починається сезон активний, і світовий тренд росту ціни на вугілля, в зимовий період завжди зростає. Буде зростати в ціні вугілля, вартість імпортної сировини збільшиться, а ми його імпортуємо десь четвертину. І ми, виходить, будемо платити за неї дорожче. Уявімо собі, знизилися прайс-кепи. Герус каже: правильне рішення, Коломойський промовчить, просто порадіє. А що ми отримаємо? Зниження ціни вугілля в тарифі для теплових електростанцій, а вугілля виросте в ціні на світових ринках. І електростанції змушені будуть його закуповувати незрозуміло за які гроші. Тобто, його не буде. Тобто, знову буде виникати ситуація дефіциту", - вважає Корольчук.

Президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець також вважає, що лобісти олігарха Ігоря Коломойського домагались від НКРЕКП зниження цінових обмежень на ринку електроенергії з метою здешевлення струму для його підприємств.