RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Імпорт електроенергії з РФ знищить українську генерацію - Плачков

Відновлення імпорту електроенергії з Росії призведе до зупинки третини ТЕС та кризи в атомній енергетиці.

Про це написав голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї, колишній міністр палива та енергетики Іван Плачков в своїй колонці, оцінюючи наслідки імпорту електроенергії з РФ.

"Третій результат – занепад українських ТЕС і глибока криза атомної енергетики. Найстрашніше для будь-якої енергосистеми – розбалансованість. Балансувати енергосистему можна, коли вона має достатньо маневрених потужностей. При імпорті з Росії майже 14 млн кВт-годин теплової генерації України, яка забезпечує балансування, будуть витіснені з ринку. Це загрожує повною зупинкою третини теплових енергоблоків країни", - написав Плачков.

На його думку, російський імпорт також негативно вплине на вітчизняну атомну генерацію і призведе до його значного скорочення.

"Російський імпорт йде рівним графіком, тому він не тільки знищить українські ТЕС, але й обов'язково негативно позначиться на атомній генерації. Скорочення виробництва атомної електроенергії може бути значним. Український атом буде витіснений російським і білоруським. За останні 15 років там побудовано 10 нових енергоблоків загальною потужністю понад 10,6 ГВт. В Україні – жодного", - пояснив Плачков.

Раніше народний депутат України, перший заступник комітету з питань енергетики та ЖКП Олексій Кучеренко заявив, що запускати Росію на наш енергоринок, відсуваючи "Енергоатом" та наші теплові станції, дуже небезпечно, оскільки вона може його знищити, і це ставить під загрозу енергонезалежність України.