RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Представник ДТЕК звинуватила АМКУ в необ'єктивності

На сьогоднішній день неможливо говорити про об'єктивне визначення частки учасників на кожному із сегментів ринку електроенергії і робити висновки про можливу наявність монопольного становища.

Про це написала директор з комунікацій компанії ДТЕК Енерго Ірина Мілютіна в Facebook.

"У ЗМІ розгортається нова хвиля обговорення нібито "монополізму" ДТЕК. Приводом стало розпорядження АМКУ про початок розгляду справи за ознаками порушення "ДТЕК Західенерго" законодавства про захист економічної конкуренції" - пише Мілютіна.

Представник ДТЕК пояснює, чому Антимонопольний комітет не має аргументів для справи про нібито порушення "ДТЕК Західенерго" законодавства про захист економічної конкуренції.

"Головний індикатор ринкової ціни – ринок "на добу вперед" працює в тих же умовах, як і попередній ринок, в межах повного адмінрегулювання шляхом встановлення граничних цін і впровадження спецзобов'язань в гіпертрофованих об'ємах. За даними оператора ринку, в серпні-вересні найбільша частка в структурі заявок на продаж на ринку на добу вперед була у Гарантованого покупця - 50-52% від загального обсягу заявок. На другому місці був НАЕК "Енергоатом" з часткою 15-19% і тільки на третьому - всі виробники ТЕС з сумарною часткою 15-18% на всіх. Тому будь-які звинувачення про нібито домінуюче положення окремого учасника ринку (крім Гарантованого покупця, на якого державою покладено спецзобов'язання) на ринку на добу вперед або на внутрішньодобовому ринку абсолютно безпідставні"- пояснює директор з комунікацій компанії ДТЕК Енерго.

Спеціаліст звернула увагу на ряд проблем, якими супроводжується робота нового ринку електроенергії.

"Балансуючий ринок хоч і працює, але три місяці поспіль не має остаточних даних про результати (як за обсягом, так і за цінами). Ринок допоміжних послуг взагалі не працює, а ціни послуг такого ринку переведені до ціни РСВ, що спотворює дійсне ціноутворення", - описала ситуацію Мілютіна.

Вона зазначила, що системний оператор за три місяці не публікував дані по узагальненню прогнозного і фактичного попиту, доступності та фактичного використання генеруючих потужностей і електроустановок споживання, здатних до регулювання, доступності та використання мережі і перетинів, балансуючої електроенергії і резервів потужності, які повинні бути оприлюднені відповідно до Закону "Про ринок електричної енергії". Вона вважає, що при таких умовах немає підстав говорити про монопольне становище будь-якої компанії на ринку, оскільки об'єктивно визначити частки учасників на кожному з його сегментів неможливо.

"За фактом трьох місяців, протягом яких змінювалися умови надання послуг громадського інтересу, не працював сегмент ринку допоміжних послуг, немає повної картини за обсягом небалансів і не визначені реальні обсяги потреб учасників ринку, а не в рази завищують від потреби заявки, які подаються на РСВ / ВСР. А значить і неможливо говорити про об'єктивне визначення частки учасників на кожному із сегментів і, тим більше, - робити висновки про наявність монопольного становища", - резюмувала директор з комунікацій ДТЕК Енерго.

Мілютіна не виключає, що регуляторні органи замість конструктивних дій змушені шукати "крайнього" під тиском політиків-популістів.

"Замість того, щоб спокійно працювати над усуненням проблем в ринку, залучаючи до цього зацікавлені сторони, під впливом популістських гасел і тиску, регуляторні органи націлені на пошук "ворогів народу". Це велика проблема не тільки для тих, кого цими ворогами хочуть призначити, але і для всієї енергетики країни", - написала вона.

В кінці 2018 Антимонопольний комітет прийняв рішення, яким визнав, що компанія "ДТЕК" не є монополістом в Україні.