RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Збільшився втричі: у ЗМІ спростували заяву Геруса про імпорт електроенергії з Росії

Імпорт електроенергії з Росії в Об'єднану енергосистему України на початку листопада в порівнянні з середньодобовим показником за жовтень збільшився в 3 рази - до 12 млн кВт-год / добу, незважаючи на заяву голови парламентського комітету з питань енергетики і комунальних послуг Андрія Геруса, що імпортні поставки з Росії в кінці жовтня - на початку листопада стали збитковими.

Як повідомляють джерела ExPro на ринку, середньодобовий показник імпорту електроенергії з РФ в жовтні склав 4,12 млн кВт-год, а 1-3 листопада імпорт збільшився до 12 млн кВт-год, передає "Обозреватель".

У жовтні поставки електроенергії з Росії в цілому склали 128 млн кВт-год. За даними джерел, обсяги імпорту електроенергії з Білорусі протягом липня-жовтня зросли в два рази - з 103 до 215 млн кВт-год.

Як повідомляв ExPro, імпорт електроенергії з Росії почався з перших днів жовтня. Поставки за двосторонніми договорами стали можливими після внесення змін до закону "Про ринок електроенергії" (18 вересня 2019 роки), з ініціативи голови профільного парламентського комітету Андрія Геруса.

Імпорт з країни-агресора був розкритикований депутатами і ЗМІ, і 16 жовтня комітет з питань енергетики і ЖКГ схвалив законопроект №2236-2, яким пропонується виключити можливість імпорту електроенергії з Росії для продажу на ринку двосторонніх договорів, проте таку можливість пропонується залишити для поставок з Білорусі.

3 листопада Герус опублікував в Facebook підсумки роботи ринку електроенергії, в яких заявив про збитковість для трейдерів здійснення імпортних операцій з Росії та Білорусі.

"На останній тиждень жовтня імпорт був збитковий, тому деякі компанії припинили імпорт в листопаді. У перші дні листопада імпорт також збитковий", - відзначав він.