RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

"Роттердам+" дозволив зберегти стабільні тарифи на електроенергію для населення - експерт

Введення формули "Роттердам +" дозволило зберегти стабільними тарифи на електроенергію для населення. При цьому вони встановилися на об'єктивному рівні для великих енерговитратних промислових підприємств, що викликало невдоволення їх власників, які звикли до пільгових тарифів.

Про це заявив голова "Першої енергетичної асоціації України" Василь Котко в ефірі 112 каналу.

Експерт наголосив, що за формулою "Роттердам+" встановлювались ціни на електроенергію для промислових споживачів, тарифи для населення залишались стабільними.

"Будь-яке рішення в царині економіки - завжди для когось вигода, для когось - втрати. Що стосується людей, домогосподарств, то у нас тарифи вже багато років, можна сказати, заморожені, і це ніяк на людях не відбивається", - сказав Котко.

Він зазначив, що "Роттердам+" негативно сприйняли власники великих споживачів електроенергії, оскільки це знизило їх прибутки.

"Невдоволені цією формулою були великі споживачі електроенергії. Перш за все металурги, особливо феросплавні підприємства, де 50% в собівартості електроенергії", - пояснив Котко.

Колишня голова Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Оксана Кривенко заявляла раніше, що формула "Роттердам+" дозволила українцям заощадити до 40 млрд грн, оскільки стримувала зростання тарифів на електроенергію для населення.

Екс-голова НКРЕКП Дмитро Вовк вважає, що бізнесмен Ігор Коломойський за період дії прозорого ціноутворення на електроенергію втратив значну частину прибутку від енергоємних феросплавних підприємств, тому тепер мститься шляхом тиску через НАБУ і САП тим, хто ввів в дію формулу "Роттердам+".