RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Місцеві ради закликали Зеленського зупинити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі - документ

Місцеві ради просять президента зупинити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі, який був відкритий за ініціативою голови комітету ВР з питань енергетики Андрія Геруса, оскільки через нього зупиняються енергопідприємства, що загрожує енергобезпеці країни.

Про це йдеться у зверненнях місцевих рад до президента України, передає "Обозреватель".

У зверненні Миронівської ради наголошується, що зростаючий імпорт російської електроенергії руйнує вітчизняні енергопідприємства, які змушені обмежувати виробництво електроенергії і припиняти роботу.

"Законодавчі зміни відкрили необмежений доступ російської електроенергії на ринок України, і привели до заміщення на ринку національної теплової генерації імпортом. Зростання частки імпорту призвело до зміни режимів роботи енергоблоків ТЕС з боку НЕК "Укрненерго", по командам диспетчерів відбулося розвантаження ТЕС, що істотно зменшило обсяги реалізованої електроенергії ТЕС", - йдеться в зверненні.

У зверненні наголошується, що Миронівська ТЕЦ повідомила про введення з 22 листопада вимушеного простою станцій як єдиної можливості для запобігання повного припинення їх роботи, оскільки імпорт електроенергії РФ призвів до зниження рівня цін на електроенергію, яке є критичним для ТЕС.

"Ціна електроенергії на ринку "на добу вперед", яка є індикатором для інших сегментів ринку, в окремі дні знижувалася до рівня 91 коп / кВт-год, що в ринкових цінах на вугілля робить виробництво електроенергії на ТЕС збитковим", - відзначають депутати Миронівської сільради.

У зверненні Нововолинської міськради повідомляють, що імпорт електроенергії з РФ вже зріс до 15%, що призвело до зупинки енергопідприємств.

"Почали зупинятися українські теплові електростанції і вугільні шахти, вони зазнають колосальних збитків. Більш того, вуглевидобувні підприємства не в змозі виплачувати навіть заробітну плату", - відзначають депутати.

У зверненні наголошується, що прийнятий Верховною Радою закон "Про внесення змін до Закону України "Про ринок електроенергії" скасовує імпорт електроенергії за двосторонніми угодами з Росії, однак можливість імпорту електроенергії з РФ на ринок "на добу вперед" залишилася, також зберігається необмежений імпорт з Білорусі.

"Ми надаємо країні-агресору важелі тиску на Україну, використовуючи енергетичні фактори залежності", - зазначили депутати Покровської міської ради, вони закликали президента не допустити припинення роботи вугледобувних підприємств, а також заборонити імпорт електроенергії з РФ і Білорусі на ринок електроенергії України.

Імпорт електроенергії з Росії було відновлено з 1 жовтня завдяки "поправці Геруса". За першу половину жовтня імпорт електроенергії з РФ зріс майже в два рази, в листопаді в 3 рази - до 12 млн кВт-год/добу. Обсяг електроенергії РФ, що поставляється на сегмент ринку двосторонніх договорів, вже перевищує 15%. Зростання російського імпорту призвело до обмеження потужностей українських енергопідприємств.

Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України звернулася до президента, прем'єра, секретаря РНБО і глави НКРЕКП із закликом зупинити імпорт електроенергії з РФ, підкресливши, що збереження нинішніх обсягів імпорту загрожує зупинкою 75% українських вугледобувних підприємств і більшості атомних блоків.