RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Інвестори звернуться до суду, якщо держава не піде на компроміс з "зеленим" тарифом - експерт

У разі неприйняття компромісного рішення по "зеленому" тарифу інвестори, що фінансують проекти з розвитку альтернативної енергетики, звернуться до судів і будуть вимагати значних компенсацій від держави.

Про це заявив народний депутат, член парламентського комітету з питань енергетики та ЖКП голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, коментуючи ініційований головою комітету Андрієм Герусом провал голосування щодо компромісного законопроекту про "зелений" тариф, передає "Главком".

"Справа в тому, що інвестори підуть в суд. Вони брали кредити, щоб розгорнути інвестиції в Україну, застосувати нові технології з розвитку зеленої енергетики. В даному випадку міняються правила гри", - сказав Волинець.

26 листопада уряд Іспанії схвалив план по забезпеченню додаткової стабільної винагороди проектам відновлюваної енергетики з метою домогтися відкликання судових позовів від інвесторів після ретроспективного скорочення виплат раніше.

За словами міністра навколишнього середовища Терези Рібері, ці нові виплати допоможуть відновити "довіру, стабільність і передбачуваність" для інвесторів. Нагадаємо, що Іспанія в 2013 році здійснила ретроспективний перегляд тарифів на зелену електроенергію.

У 2017 році уряд програв в Міжнародному центрі з врегулювання інвестиційних спорів ООН (ICSID), що входить до групи організацій Світового банку, за позовом інвесторів, які постраждали від зниження субсидій на відновлювану енергію, і був зобов'язаний виплатити 128 млн євро основної суми, а також відсотки. Згідно з рішенням суду, іспанський уряд порушив статтю 10 Договору до Енергетичної Хартії, позбавивши тим самим інвесторів справедливого режиму.

Проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в сфері відновлюваної енергетики" (№2543) був зареєстрований у Верховній Раді 6 грудня 2019 року. Один зі співавторів законопроекту, народний депутат Максим Єфімов, заявив, що проект є компромісним і буде сприяти вирішенню проблем на ринку "зеленої" енергетики, а також зазначив його підтримку більшістю учасників ринку. На засіданні Комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ 13 грудня законопроект не знайшов підтримки депутатів. Проти проголосували депутати з фракції "Слуга народу", в тому числі, голова комітету з енергетики Андрій Герус.

Президент України Володимир Зеленський 27 листопада на українсько-литовському економічному форумі заявив, що ретроспективного зміни "зеленого" тарифу не буде і українська влада не планує робити жодних кроків, які погіршать умови ведення бізнесу в Україні.