RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Україна продовжує імпортувати електроенергію з Білорусі, яку в Литві визнали загрозою - нардеп

Підписані президентом України Володимиром Зеленським зміни в Закон "Про внесення змін до закону України "Про ринок електричної енергії" №330-IX, які лобіював голова комітету Верховної Ради з енергетики Андрій Герус, зберігають безперешкодні можливості для імпорту електроенергії з Білорусі та транзиту через Білорусь російської електроенергії.

Про це в Facebook написала народний депутат Іванна Климпуш-Цинцадзе, передають "Українські новини".

"Цей закон (підписані президентом зміни до Закону "Про ринок електроенергії") дозволяє імпорт електроенергії з енергодефіцитної Білорусі, тобто імпорт російської електроенергії, але через територію Білорусі або з її АЕС, яку наш друг Литва визнала загрозою своїй національній безпеці", - повідомила нардеп.

19 грудня парламент Литви затвердив законопроект про запобігання пропуску в Литву електроенергії, яка буде вироблятися Білоруською АЕС.

"Лазівки для потрапляння на ринок Литви "брудної" електроенергії були, тепер ми їх усуваємо", - прокоментував депутат сейму Литви Лаурінас Касчюнас.

Климпуш-Цинцадзе повідомила, що президент Зеленський підписав законопроект, не чекаючи висновків Європейської комісії, що може стати порушенням Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

"Дочекатися відповіді Єврокомісії перед тим, як підписувати закон, я листом закликала і президента, але, ймовірно, хтось в Офісі Президент не хоче бачити Україну в єдиних енергетичних ринках ЄС і підсовує йому на підпис такі документи", - додала нардеп.

Розпочатий з 1 жовтня комерційний імпорт електроенергії з країн, що не входять до Європейського Енергоспівтовариства, став можливий через внесення правки в закон України про використання ядерної енергії. Ініціатором правки є голова парламентського комітету з питань енергетики Андрій Герус. Член комітету Олексій Кучеренко стверджував, що "правка Геруса" внесена з порушенням регламенту Ради.

4 грудня був прийнятий законопроект, яким імпорт електроенергії з РФ забороняється тільки для сегментів ринку "за двосторонніми договорами" і "всередині-добовий ринок", а поставки на ринок "на добу вперед" залишили для Росії відкритими. Сегмент ринку "на добу вперед" є ціноутворюючим. Крім того, законопроектом надається право Кабміну в будь-який момент відновити імпорт електроенергії з Росії "за двосторонніми договорами" і на "внутрішньо-добовий ринок". При цьому імпорт електроенергії з Білорусі ніяк не обмежується. 25 грудня президент Зеленський підписав цей закон.

Демпінгові поставки електроенергії з Росії та Білорусі привели до штучного обмеження вироблення українськими виробникам. Державна компанія "Енергоатом" вже оцінила недоотриману виручку від обмежень в 100 млн гривень.

27 листопада під час зустрічі з президентом Литви Гітанасом Науседа президент України Зеленський заявив, що планує уважно вивчити доцільність покупки Україною електроенергії з Білоруської АЕС, від чого відмовилися союзники України - Польща та Литва.