RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Не допустити закриття вугільних шахт: у Добропільській міськраді звернулися до Зеленського через "поправку Геруса"

Добропільська міська рада в Донецькій області звернулася до президента Володимира Зеленського із закликом не допустити вимушеної зупинки вугледобувних підприємств, через зростання імпорту електроенергії з Росії, який був розпочатий з ініціативи голови Комітету ВР з питань енергетики Андрія Геруса.

Про це йдеться в зверненні місцевих депутатів від 17 грудня, передає "Обозреватель".

"У листопаді імпорт електроенергії зріс в 3 рази і досяг 15% українського ринку. В результаті цього почали зупинятися вітчизняні теплові електростанції і вугільні шахти, в зв'язку з чим вони зазнають колосальних збитків. Більш того, вуглевидобувні підприємства не в змозі виплачувати навіть заробітну плату", - йдеться в зверненні.

Через це бюджети шахтарських містечок, в тому числі Добропілля, недоотримують фінансування і не мають можливості фінансувати утримання об'єктів соціальної інфраструктури.

"Направляючи кошти з України, глава комітету Андрій Герус своїми руками почав кампанію зі знищення української енергетики і економіки", - говориться в зверненні.

Місцеві депутати просять президента організувати зустріч за участю глав обласних державних адміністрацій для обговорення проблем у вугільній галузі в цілому і шахтарських містечках зокрема.

Раніше аналогічні звернення до президента направили депутати Троїцького сільради (Дніпропетровська обл.), Миронівського (Донецька обл.), Нововолинського (Волинська обл.) рад.

Комерційний імпорт електроенергії з Росії вперше за 4 роки став можливий внаслідок внесення правки в ухвалений 18 вересня закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії". Ініціатором правки був член фракції "Слуга народу", керівник Комітету ВР з питань енергетики Андрій Герус. Член комітету Олексій Кучеренко стверджував, що правка Геруса внесена з порушенням регламенту Ради.

4 грудня був прийнятий законопроект №2233, яким імпорт електроенергії з РФ забороняється тільки для сегментів ринку "за двосторонніми договорами" і "внутрішньо-добовий ринок", в той час як поставки на ринок "на добу вперед" залишили для Росії відкритими. Сегмент ринку "на добу вперед" є ціноутворюючим для всього українського ринку електроенергії. Крім того, законопроектом №2233 надається право Кабміну в будь-який момент відновити імпорт електроенергії з Росії по "за двосторонніми договорами" і на "внутрішньо-добовий ринок".