Озвучено прогноз по втратах України через запуск газопроводу "Турецький потік"

На 15 млрд кубічних метрів зменшиться транзит газу через Україну після запуску російського газопроводу "Турецький потік", який 8 січня урочисто відкрили президенти Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган і Росії Володимир Путін.

Цифри озвучив генеральний директор "Оператора газотранспортної системи України" Сергій Макогон на сторінці у Facebook.

"На жаль, ми не змогли його зупинити. Ми вже відчули його вплив. Транзит газу через Україну в Балканському напрямку з 1/1/2020 здійснюється тільки для потреб Румунії та Молдови. Болгарія, Туреччина та інші країни в цьому регіоні вже не отримують газ через Україну. Як результат, зниження транзиту через Україну в цьому році складе близько 15 млрд м3", - написав Макогон.

Експерт додав, що ситуацію намагаються виправити за допомогою Трансбалканського газопроводу. На його основі вже створено коридор для поставки блакитного палива в Україну з Болгарії, Туреччини та Греції. Тестові поставки розпочнуться вже у січні цього року.

Як інформував "Апостроф" раніше, по газопроводу Eugal - нитці російського "Північного потоку-2", яка йде по території Німеччини до кордону з Чехією, вже пустили газ.