RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Знищує енергетику: нардеп розповів про наслідки продовження імпорту російської електроенергії в Україну

Імпорт російської електроенергії триває, незважаючи на удавану заборону, і знищує українську енергетику і вугледобувну галузь.

Про це написав народний депутат України, голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець в Facebook, передають "Українські новини".

"Перші тижні 2020 року показують, що російсько-білоруський імпорт струму нікуди не подівся і продовжує знищувати українську енергетичну і вугільну галузі. Тільки за одну добу - 3,9 млн кВт-год. Не розрахувавшись з боргами перед шахтарями, Оржель і Герус продовжують робити кроки, які ведуть до поглиблення кризи вугледобувної галузі", - написав Волинець.

Він нагадав, що прийнятий провладними депутатами законопроект про заборону імпорту струму з Росії є обманом, оскільки була залишена можливість імпорту російського струму через Білорусь, що зараз і відбувається.

"Експерти однозначно висловилися з приводу згубного впливу на українську енергетику імпорту електроенергії з Росії та Білорусі. Під тиском громадськості "Слуги народу" навіть цілий законопроект №2233 прийняли, який нібито забороняє імпорт струму з Росії. Але, я відразу казав - цей законопроект обман, який тільки створює видимість вирішення проблеми, а насправді зберігає і розширює можливості для імпорту з країн СНД", - зазначив Волинець.

Він також заявив, що разом з колегами-депутатами буде домагатися реальної дієвої заборони імпорту російської електроенергії, незважаючи на "лобізм голови енергетичного комітету ВР Андрія Геруса, завдяки поправці якого імпорт був відновлений".

"Будемо з колегами з міжфракційного депутатського об'єднання "Енергетична незалежність України" думати, як протидіяти капітулянтам. Це непросто, адже саме глава енергетичного комітету ВР Андрій Герус впливає на позицію найбільшої парламентської фракції. Зараз дуже важлива підтримка людей і ЗМІ", - написав Волинець.

Нагадаємо, імпорт електроенергії з Росії було відновлено з 1 жовтня 2019 завдяки "поправці Геруса". Обсяг російської електроенергії, що поставляється на сегмент ринку двосторонніх договорів, вже перевищує 15%. Зростання російського імпорту призвело до обмеження потужностей українських енергопідприємств.

4 грудня 2019 Верховна Рада підтримала в другому читанні законопроект №2233 "Про внесення змін до закону "Про ринок електроенергії", що забороняє імпорт електроенергії з РФ, але залишає можливість імпорту з Білорусі.