RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

"Зрада інтересів України": нардеп звинуватив ініціатора імпорту електроенергії РФ Геруса в знищенні вугільної галузі

Голова енергетичного комітету Верховної Ради України Андрій Герус пролобіював імпорт електроенергії з Росії, що призведе до знищення вітчизняної генерації та вугільної галузі, чим зрадив інтереси України.

Про це, зокрема, заявив народний депутат, голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець під час брифінгу, передає РБК-Україна.

"Зрадник України Андрій Герус, голова комітету парламентського з питань енергетики, сприяв, що тільки за минулу добу поставлено російської електроенергії в Україні в обсязі 3,9 млн кіловат електроенергії - 2,2 млн кіловат електроенергії поставлено через Білорусь, російська електроенергія, і плюс безпосередньо 1,7 млн. Якщо так далі буде, то в цьому році в Україні буде видобуто на 6-7 млн тонн вугілля менше, ніж в попередньому. Також виробляється менше електроенергії, зупиняються вугільні шахти, блоки теплових електростанцій", - сказав Волинець.

Він зазначив, що через імпорт російського струму, в якому немає необхідності для країни, потужності вітчизняних енергопідприємств обмежують, і вони отримують збитки. Зменшення виробництва електроенергії вітчизняними ТЕС зменшує попит на українське вугілля, що завдає шкоди вугледобувним підприємствам.

"Часто рівним графіком з Росії, в тому числі вночі, поставляється електроенергія, коли вона є надлишковою на ринку. Оператор "Укренерго" дає вказівку відключити блоки теплових електростанцій в Україні, вони несуть величезні збитки. Шахтарі, які не можуть збути українське вугілля на власному ринку, несуть величезні втрати, шахти - збитки, а заборгованість із зарплати гірникам вже становить 1,2 млрд гривень", - повідомив Волинець.

Депутат звернув увагу, що простій в роботі енергетичних і вугледобувних підприємств позначається на доходах місцевих і держбюджету, адже компанії зменшують відрахування в них.

"Місцеві бюджети та центральний бюджет не отримують кошти, не відраховуються кошти до пенсійного фонду, фондів соціального страхування. Зупиняється все", - сказав Волинець.

Імпорт електроенергії з Росії було відновлено з 1 жовтня 2019 завдяки "поправці Геруса". Обсяг російської електроенергії, що поставляється на сегмент ринку двосторонніх договорів, вже перевищує 15%. Зростання російського імпорту призвело до обмеження потужностей українських енергопідприємств.

Раніше Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України закликала зупинити імпорт електроенергії з РФ, підкресливши, що збереження нинішніх обсягів імпорту загрожує зупинкою 75% українських вугледобувних підприємств і більшості атомних блоків.

У грудні минулого року ЗМІ повідомляли, що рішеннями судів НАБУ і СБУ зобов'язали порушити кримінальну справу проти голови енергетичного комітету ВРУ Андрія Геруса за державну зраду і зловживання владою.