RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

У ЗМІ розповіли, як АМКУ допоможе повернути ШУ "Покровське" під контроль України

Дозвіл Антимонопольного комітету на концентрацію "Метінвестом" шахтоуправління (ШУ) "Покровське" дозволить повернути стратегічне підприємство під контроль України, знизить дефіцит коксівного вугілля і відверне загрозу дестабілізації у прифронтовій зоні.

Про це йдеться в матеріалі "Чи стане українське коксівне вугілля дійсно українським?", передає "Обозреватель".

Видання нагадало, що після окупації Росією частини Донбасу, Україна втратила більшість шахт, що призвело до дефіциту вугілля в країні, зокрема того, з якого роблять кокс, необхідний металургам для виплавки чавуну і подальшого виробництва сталі.

"Видобуваючі коксівне вугілля шахти в Україні можна порахувати на пальцях однієї руки. Найбільшим є Шахтоуправління (ШУ) "Покровське" (раніше – шахта "Червоноармійська-Західна № 1"), розташоване біля міста Покровськ (колишній Красноармійськ) Донецької області", - повідомляється в матеріалі.

Власником підприємства є бізнесмен Віктор Нусенкіс, який, як повідомляють журналісти, "стоїть на антиукраїнських позиціях і фінансує ДНР", зокрема за рахунок продажу за кордон вугілля, видобутого на непідконтрольних Україні територіях, під виглядом російського.

Видання зазначає, що після того як, український холдинг "Метінвест" увійшов до складу акціонерів ШУ "Покровське", викупивши 24,9% його акцій, підприємство стало прибутковим і ситуація на ньому змінилася на краще.

"Чистий збиток в 988 млн грн за підсумками 2018 року змінився прибутком в 925 млн грн за 2019 рік, середньооблікова чисельність працівників зросла на 300 осіб, а середня зарплата на підприємстві зросла на 25%. Понад 700 млн грн інвестовано в закупівлю обладнання", - повідомляє автор матеріалу.

Зараз у "Метінвеста" з'явилася можливість викупити у Нусенкіса частку в ШУ "Покровське", що належить йому, і стати єдиним власником підприємства. Для цього необхідно отримати дозвіл від Антимонопольного комітету, який поки роздумує над вирішенням.

Автор зазначає, що крім економічних мотивів, пов'язаних з необхідністю забезпечити країну коксівним вугіллям, АМКУ при прийнятті рішення слід обов'язково врахувати ще і політичний момент, зокрема, зважити ризик загрози дестабілізації в регіоні, в разі якщо ШУ "Покровське" залишиться під контролем бізнесмена.

"Якщо містоутворююче підприємство, яке перебуває в прифронтовому районі, залишити під контролем антиукраїнського олігарха, воно може стати осередком дестабілізації. Якщо воно перейде під контроль українського холдингу, це буде базисом для боротьби за уми населення Донбасу по обидва боки лінії фронту", - констатує автор матеріалу.