RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Нардеп Кучеренко назвав дії членів НКРЕКП причиною проблем енергоринку

Дії членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, є причиною енергетичної кризи і заборгованості на енергоринку в кілька мільярдів.

Про це написав народний депутат, перший заступник комітету з питань енергетики і ЖКГ Олексій Кучеренко в Facebook, передає "Обозреватель".

"Практично всі проблеми енергоринку, борги перед "Енергоатомом", божевільні спекуляції і заробітки "бариг" пов'язані з ім'ям члена НКРЕКП Дмитра Коваленка. Він є автором і організатором прийняття Правил роботи енергоринку, завдяки яким заганяється в борги "Енергоатом" і наживаються "бариги" . З його ім'ям пов'язана безконтрольна видача "Укренерго" технічних умов на приєднання непотрібних "сонячних станцій", за що тепер будемо платити ми з вами", - написав Кучеренко.

Він зазначив, що призначення Коваленка членом НКРЕКП лобіював глава енергетичного комітету ВР Андрій Герус, а близькі до нього компанії, завдяки запровадженим регулятором новим Правилам роботи енергоринку, заробили на "торгівлі повітрям".

"Тримається він на посаді завдяки одному депутату Г., який більше за всіх кричить про енергетичну кризу, який її і створив, і який заробив на ній величезні суми за 5 місяців", - написав Кучеренко.

Депутат нагадав, що неодноразово звертався в поліцію про зловживання на ринку електроенергії, проте вони на звернення не реагують.

"Мене дивує позиція СБУ, яка знає про схеми, але продовжує ганятися за дрібним бізнесом. Всі звернення написані, документи додані. Залишається маленьке питання - чи здатні правоохоронці на це відповідно відреагувати", - написав Кучеренко.

Раніше співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики Ігор Тинний заявив, що НКРЕКП штучно занижує ціну на електроенергію в інтересах великих промислових споживачів, що призводить до мільярдних збитків учасників енергоринку.

Народний депутат Олексій Гончаренко оприлюднив інформацію про корупційну схему з постачання електроенергії "Укрзалізниці", на якій її ініціатори заробили понад 300 млн грн. Серед причетних до схеми називали главу парламентського комітету з енергетики Геруса, члена НКРЕКП Коваленка. Суть схеми полягала в тому, що КП "Київтеплоенерго" продавало електроенергію за ціною 1,31 грн кВт-годину комерційним фірмам, які, перепродуючи її один одному, поставляли ток "Укрзалізниці" за ціною 1,69 грн кВт-год., Тобто держава втрачала 38 коп на кожній кіловат-годині. Зазначена схема діяла протягом першого кварталу 2020 року.