RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Найближчим часом нездійсненна: глава СЕС Копач дав прогноз про сертифікацію "Укренерго"

Сертифікація НЕК "Укренерго" в якості незалежного оператора системи передачі електроенергії в найближчим часом не є можливою.

Так вважає директор Секретаріату Енергетичного співтовариства Януш Копач, передає "Інтерфакс-Україна".

У його презентації нагадується, що компанія не відповідає вимогам анбандлінга по моделі ownership unbundling (OU), оскільки не володіє системою передачі і здійснює управління активами на правах господарського відання. Дана модель в країні є політично неприйнятною, зазначено в документі.

У той же час анбандлінг по моделі Independent System Operator (ISO) вимагає внесення змін до низки законів. При цьому процес законодавчих змін "має хаотичний характер" - в даний час в Раді налічується чотири відповідні законопроекти.

Копач акцентує увагу на питанні реальної незалежності НЕК від держорганів, зокрема від Кабінету міністрів, який повинен узгоджувати кредити "Укренерго", а також від Міненерго. Останнє неодноразово підкреслювало необхідність збереження за ним можливості впливати на інвестиційні плани компанії шляхом узгодження документів, що затверджуються Нацкомісією, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Крім того, міністерство втручається в діяльність оператора системи передачі, віддаючи компанії розпорядження про забезпечення пріоритетної диспетчеризації ТЕС, що використовують вугілля в якості основного виду палива.

У документі наголошується ряд інших негативних явищ на ринку електроенергії, які також не сприяють сертифікації оператора: зарегульованість, невдала модель ПСО, незавершений анбандлінг системи розподілу електроенергії, цінове регулювання для кінцевих споживачів, нефункціонуючий ринок допоміжних послуг, проблеми на балансуючому ринку.

"Сертифікація "Укренерго" в найближчому майбутньому нездійсненна", - йдеться в звіті.

НКРЕКП 7 жовтня 2019 року прийняла рішення щодо сертифікації "Укренерго" в якості незалежного ОСП, яка передбачала внесення змін до закону "Про ринок е/е" (в ч.3 ст. 32) для сертифікації компанії.

У лютому рішення регулятора про попередню сертифікації "Укренерго" не підтримав Секретаріат Енергетичного співтовариства, вказавши, що компанія, яка подала заявку на сертифікацію, не відповідає вимогам ownership unbundling в частині володіння активами. Секретаріат вказав на необхідність внесення в українське законодавство змін, які б дозволили сертифікувати оператора за моделлю ISO.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни. НЕК знаходиться в підпорядкуванні Міністерства фінансів.