RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Ціна газу для населення буде відштовхуватися від хабів TTF, NCG або Бамгартен плюс доставка - ЮГ-ГАЗ

Ціна на газ для населення після введення роздрібного ринку газу буде відштовхуватися від ціни газу на європейських хабах плюс вартість його доставки в Україну.

Про це заявив керівник компанії ЮГ-ГАЗ Авраменко, передає "Обозреватель".

"Завжди український ринок газу ціноутворюється, виходячи з імпортного паритету. Будь-який, не тільки населення. Ціна складається, можна прив'язуватися до 2-3 хабів основних, більш волатильних. Найбільший - це, наприклад, TTF, голландський хаб. Від нього завжди є вартість транспортування до кордону з Україною. Після цього потрібно купити потужність на вхід. І ось ми отримаємо ціну всередині газотранспортної системи України", - пояснив він.

Він також зазначив, що Україна імпортує газ, тому ціна на нього формується за принципом імпортного паритету, що є світовою практикою.

"Весь український ринок, тому що ми імпортозалежні, формується від імпортного паритету. Тому якщо навіть буде ринкова ціна для населення, то все одно вона буде плюс-мінус залежати від європейських цін", - сказав Авраменко.

Формула "Роттердам+" діяла для розрахунку вартості вугілля для встановлення прогнозної вартості електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен для всього вугілля. Формулу було скасовано 1 липня 2019 року зі введенням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля і електроенергії для промисловців зросла.

Уряд Олексія Гончарука ввів, а уряд Дениса Шмигаля затвердив в меморандумі з МВФ аналогічний підхід для визначення ціни газу для населення - т.зв. "Амстердам+". Він також передбачає включення вартості доставки газу з Нідерландів - біржа TTF.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: БізнесЕнергетика Тема: Энергорынок
Теги: