RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

ЗМІ розповіли, як Фірташ, Льовочкін і Бойко "пролобіювали збільшення тарифів" на транспортування газу українцям

НКРЕКП затвердила тарифи на послуги розподілу природного газу на 2021 для 21 з 43 облгазів. В середньому вони зростуть у 1,7 рази, а у виграші виявляться облгази, які належать Дмитру Фірташу.

Як говориться в статті "Фірташ, Льовочкін і Бойко пролобіювали подорожчання газу для українців: на скільки зростуть платіжки", це рішення регулятора пролобіював Фірташ і його бізнес-партнери Сергій Льовочкін і Юрій Бойко, пише UBR.

Так, в Києві тариф виросте на 14%. В середньому жителі київських будинків з автономним опаленням будуть платити за доставку газу на 200 грн більше. Журналісти підрахували, що в Київській області за будинок площею 150 кв м доведеться заплатити 693 грн замість 361 грн, 200 кв м - 923 грн замість 481 грн. У Житомирі з 1 січня будуть приходити платіжки 812 грн і 1082 грн в місяць проти нинішніх 439 грн і 586 грн відповідно. Підвищення тарифів торкнеться і промислових підприємств, що використовують газ, а також підприємств - постачальників тепла (що працюють на газу).

"Де-юре газовий бізнес Фірташа і його партнерів записаний на фірму "Газтек", яка фігурує в структурі власності більшості облгазів РГК. "Газтек" в свою чергу належить ряду кіпрських фірм - Porala Venchers Limited, Pasler Enterprises Limited, Nesiba Venchers Limited, Krezer Holdings Limited, засновниками яких є громадяни Кіпру. Виходить, що на папері практично всю локальну доставку газу в Україні контролюють кіпріоти, хоча учасники ринку називають це всього лише ідеально замаскованою структурою власності Фірташа", - йдеться в матеріалі.

Як говориться в статті, бізнес Фірташа, Льовочкіна і Бойка після приходу до влади Зеленського "почав відчувати себе набагато краще, ніж раніше".

"Через суд Фірташу раптом вдалося скасувати рішення АМКУ про примусовий поділ Ostchem, азотного бізнесу олігарха, за зловживання ним монопольним становищем на ринку добрив. Також Фірташ домовився з владою припинити 5-річну суперечку про те, хто визначає рівень виробничо-технологічних втрат газу в мережах облгазів. Проблему вирішили за рахунок простих українців, які оплатять різницю зі своїх кишень", - йдеться в матеріалі.