RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Опалення в Україні може різко подорожчати: про що домовилась влада

Центральна влада України і влада в ряді регіонів держави домовилися зафіксувати тарифи на гарячу воду і тепло для населення не вище рівня кінця опалювального сезону 2020-2021 років.

Домовленості прописані в меморандумі, укладеному між представниками Кабінету міністрів, Офісу президента України, НАК "Нафтогазу" і регіональних органів влади.

Так, в Києві ціна на газ може вирости на 40% в порівнянні з минулим роком, про що заявляли в "Київтеплоенерго". Іншими словами, ціна на газ може піднятися з 1654,4 гривень до 2316,1 гривень за гігакалорію (Гкал). Крім того, наголошується, що борги киян перед підприємством за опалювальний сезон зросли на 17%.

Для того, щоб тарифи не піднялися вгору, компанія "Нафтогаз трейдинг" прийняла рішення надати комунальним виробникам теплоенергії блакитне паливо за ціною 7,42 гривень за кубометр.

Також в меморандумі прописано, що органи місцевої влади можуть розраховувати на пряму фінансову допомогу від держави для забезпечення стабільного опалювального сезону. У свою чергу, місцеві органи влади зобов'язані забезпечити безперебійні поставки тепла і гарячої води населенню на весь опалювальний період за цінами не вище рівня кінця минулого опалювального сезону. Крім того, вони повинні забезпечити повну оплату тепловими підприємствами обсягів природного газу.

Необхідно додати, що саме вартість газу є визначальною в структурі тарифу на опалення. У меморандумі йдеться, що блакитне паливо становить становить 60-65% ціни тепла, проте, на сайті "Київтеплоенерго" зазначено, що цей показник перевищує 80%.

Тим часом навіть контрактна вартість газу, запропонована НАК "Нафтогаз" для теплокомуненерго, перевищує рівень цін на блакитне паливо, що закладався в тарифах, які діяли минулої зими. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, він коливається в межах 5,6-6 тис. гривень за тис. кубометрів.

У той же час, екс-міністр фінансів України Ігор Уманський заявив, що опалення подорожчає на 40-70%. Тому, в разі непідвищення цін для споживачів, підприємства не зможуть самостійно дотриматись умов меморандуму і повністю розраховуватися з "Нафтогазом" за енергоносій.

Більш того, у тепловиків в більшості випадків не буде можливості вчасно оплачувати за поставлене паливо. Таку думку висловив експерт в сфері енергетики Валентин Землянський.

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що країна готова до опалювального сезону на більш, ніж 80%.

Також "Апостроф" повідомляв, що Асоціація міст України, яку очолює мер Києва Віталій Кличко, звернулася до президента, уряду і парламенту з пропозиціями, як не допустити зриву опалювального сезону.