RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Теплогенерації не готові, "Нафтогаз" - у збитку: Олексій Бутенко розповів про проблеми опалювального сезону

Місцева влада в Україні не отримала фінансування на підготовку генерацій до опалювального сезону, а НАК "Нафтогаз" зазнає збитків внаслідок дешевих тарифів. У сумі ці проблеми можуть спричинити зрив опалювального сезону.

Про це розповів поновлений судом на посаді генеральний директор підприємства "Нафтогаз-Біоенергія" НАК "Нафтогаз-Україна" Олексій Бутенко в інтерв'ю "Апострофу".

"Найбільша проблема – це сектор теплопостачання, "Теплокомуненерго". Це відносно невеликі генерації, які сьогодні обігрівають міста, принагідно дають електрику... Їх цього року повністю позбавили фінансування... Зазвичай уряд компенсує містам певні кошти, які стримують тариф на низькому рівні". Другий рік поспіль ці гроші не надходять. Мова йде про 39 млрд грн. По суті це ті гроші, які міста віддали "Теплокомуненерго" на відновлення обладнання, на ремонт тепломагістралей, які у більшості міст перебувають у незадовільному стані", - функціонер НАК.

Він повідомив, що проводив дослідження та написав блог, де навів приклад Житомира, який втратив 167 млн, чекав на гроші і не отримав. Тоді у структурі "Нафтогазу" попереджали міста про проблему. За словами Олексія Бутенка, уряд своєю постановою від 22 серпня 2023 року №896 позбавив підприємства можливості придбання природного газу в рамках ПСО, і тепер газу для населення та бюджетників за спеццінами немає.

"Урядом планується додатково відібрати ще 4% від ПДФО. Наприклад, для міста в 300-500 тис. населення це приблизно півмільярда гривень. Тобто всі кошти з "Теплокомуненерго" вимиваються... Дешевизна (газу) виходить боком. Взагалі може статися ситуація, що тепла в багатьох містах взимку не буде", - попередив експерт.

Тим часом генерації в обласних чи райцентрах здебільшого у поганому стані, і грошей на ремонти місцева влада не має, а НАК "Нафтогаз" продовжує працювати у збиток, оскільки не отримує відшкодувань з бюджету за дешевий газ. Така ситуація, на думку експерта, може призвести до повного колапсу у галузі.

"Ця "дешевогазова" політика скоро знищить національну компанію "Нафтогаз", яку практично весь час з моменту створення, держава використовує як найбільший механізм надання прихованих субсидій. У 2021 р. сума непрямих субсидій, наданих державою споживачам через "Нафтогаз", за розрахунками компанії, склала" щонайменше 249 млрд грн... Ця сума у 7 разів перевищує офіційно закладений до державного бюджету України обсяг житлово-комунальних субсидій на 2021 рік і становить близько 5% номінального ВВП України.У секторі теплопостачання збанкрутувало понад 90% підприємств... Минулого року НАК віддала близько 250 млрд, цього року – 300 млрд. Це ті кошти, які держава має повернути, але не повертає», – наголосив Олексій Бутенко.