RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Річниця націоналізації Укрнафти: з прибуткової компанії ПАТ перетворюється на проблемний актив - ЗМІ

За рік найбільше нафтогазовидобувне підприємство країни ПАТ Укрнафта в руках держави ризикує зануритися у глибоку кризу.

Про це йдеться в матеріалі видання "Телеграф".

Протягом року під контролем держави довкола Укрнафти спалахували скандали через можливу корупцію: у статті вказується, що ПАТ після призначення гендиректора Сергія Корецького почалодопомагати одіозним мільярдерам, і топменеджер став фігурантом у 4 кримінальних справах через зловживання.

"З'ясувалось, що ПАТ продає арештований понад 10 років тому природний газ (собівартість якого є копійчаною) за зниженими цінами. У той час, як наближеним до Корецького діячам зливали величезні об'єми цього газу всього по 18 тис. грн за тисячу кубометрів, для потреб українців Нафтогаз змушений був купувати той самий газ майже по 24 тис. грн", - говориться у матеріалі.

Новий менеджмент ПАТ нараховував собі зависокі зарплати - сам Корецький заробляє майже $45 тис. на місяць в Укрнафті і стільки ж – в Укртатнафті (суміщає ці посади), а інші "топи" щомісячно отримують від $10 тис. до $19 тис.

Згідно матеріалу, ПАТ нібито продає пальне для потреб ЗСУ з переплатою ПДВ: в ціну 105 тис. тон дизпалива для Міноборони на суму в 5,4 млрд грн закладені 20% ПДВ (це 902 млн грн). Це відбувається всупереч постанові уряду №178, у якій встановлена 0%-на ставка ПДВ для таких закупівель.

Труби Укрнафта купує по завищеним в 1,5 рази цінам у підприємства, що належить олігарху, а також співпрацює з юркомпанією Астерс без тендеру. В результаті на послуги адвокатів витрачається 10 млн грн щомісяця та 120 млн грн на рік.

Наглядова рада Укрнафти наразі не працює, відсутні незалежні директори та аудиторський комітет. За рік в Укрнафті нове керівництво влаштувало кадрові "чистки": досвідчених працівників вищої та середньої ланок звільнили, замінивши їх "довіреними, але некомпетентними особами".

Як витікає зі статті, для ПАТ ще й затвердили нереалістичний фінплан без орієнтації на потреби ЗСУ. А аудит, замовлений Корецьким (що став приводом для звинувачення у порушеннях в компанії за часів попередників) мав ознаки фальсифікації.

"Не все так добре з показниками видобутку, який новий менеджмент обіцяв збільшити до космічних розмірів... Видобуток підприємства не збільшився, а навіть незначно зменшився порівняно з попередніми роками... Відтак, якщо підсумовувати результати роботи Укрнафти за рік після переходу ПАТ під контроль держави, висновки можна зробити невтішні", - сказано в статті.