RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Гурток авіамоделювання: волонтер констатувала катастрофічну ситуацію з аеророзвідкою ЗСУ

У Збройних силах України вкрай незадовільна ситуація із забезпеченням безпілотниками.

Про це у своїй колонці на "Апострофі" написала керівник Центру підтримки аеророзвідки Марія Берлінська.

При цьому вона зазначила, що у ЗСУ нічних безпілотників взагалі буквально одиниці.

"Якщо спрощено пояснювати, російська армія працює так: запускається безпілотник, який дає розуміння всього театру бойових дій на певній ділянці, координати передаються артилеристам і наноситься точковий удар. При цьому гинуть наші люди, ми втрачаємо техніку. А сторона противника не втрачає нічого.

Варто підкреслити, що російські безпілотники оснащені камерами нічного бачення, що дозволяє їм корегувати вогонь та наносити удар і вночі, коли відбувається більшість боїв. Ми ж, відповідно, маючи дуже низьке забезпечення безпілотниками, не можемо адекватно реагувати на ситуацію, тому несемо такі втрати протягом трьох років", - пише Берлінська.

За її словами, історія про аеророзвідку в Україні, на жаль, досі є історією про гурток авіамоделювання більше, ніж про серйозну справу.

"Це пояснюється дуже просто: немає державної підтримки, значення якої є першочерговим. Позаяк розробка нових безпілотників, конструювання моделей, розробка програмного забезпечення, увесь процес виробництва є дуже дороговартісними. В Україні досі немає розробленого військового дрона, що вже казати про дрони з нічним баченням!

Питанням розвідки стратегічного значення не можуть займатися волонтери. Однак наша практика показує, що цим якраз займаються волонтери. Це нонсенс, безпрецедентне явище, коли волонтери приїжджають на фронт, літають, дають розвіддані, коли волонтери роблять свої авіамоделі, оснащують їх камерами. Нині жоден такий безпілотник офіційно не взято на озброєння. Чому так відбувається? Думаю, це питання компетентності тих людей, які відповідальні за ці питання в Міністерстві оборони та Генеральному штабі. А також питання корупції в такій організації, як "Укроборонпром", - підкреслила Берлінська.

Більш докладно про те, якій мірі дрони необхідні сьогодні у війні на Донбасі, чи існує нестача в цих технологіях і її його можна заповнити читайте в матеріалі "Апострофа".