RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Експерти розвіяли міфи про подорожчання "Корвалолу"

Рішення Великої палати Верховного суду в справі про добре відомої марки "Корвалол Corvalolum" жодним чином не вплине на вартість препарату в українських аптеках.

Таку думку в ефірі 5-го каналу висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Нагадаємо, у Верховному суді компанія "Фармак" захищає своє ексклюзивне право на випуск лікарського препарату під назвою "Корвалол". Саме тут, 58 років тому, вперше випустили препарат під цією назвою. У 2004 році назва "Корвалол" визнали добре відомОЮ саме щодо компанії "Фармак". У 2017-му році це рішення підтвердила апеляційна палата Міністерства економічного розвитку України. Компанія "Дарниця" не погоджується з ексклюзивністю ПАТ "Фармак" щодо назви "Корвалол". З 2016 року "Дарниця" випускає свій препарат "Корвалол-Дарниця". З тих пір і тривають суперечки між двома компаніями.

Днями в ЗМІ з'явилися інформаційні матеріали про можливе подорожчання "корвалолу", якщо Верховний суд винесе рішення на користь фармацевтичної компанії "Фармак".

"Ціни на ліки формуються в залежності від елементів собівартості - якщо говорити про вітчизняні ліки. Сама зміна назви ліків не призводить до їх подорожчання або здешевлення", - розповів Андрій Новак.

"Корвалол" - популярні заспокійливі ліки, відомі в Україні вже майже 60 років. Основна перевага перед аналогами - доступність препарату. За останні 5 років вартість упаковки "корвалолу" в доларовому еквіваленті знизилася вдвічі, вказують експерти.

"Середньозважена роздрібна ціна на препарат "Корвалол", флакон 25 мл, в 2012 році становила 79 центів, за станом на сьогоднішній день середньозважена роздрібна ціна на "Корвалол" становить 41 цент", - розповів Олег Добранчук, керівник аналітичної служби компанії "Proxima Research ".

У разі перемоги компанії "Фармак" у Верховному суді в справі "корвалолу", "Фармацевтична фірма" Дарниця "може продовжити випускати свої ліки, але буде змушена змінити назву свого препарату, який є аналогом" корвалолу ", який випускає ПАТ" Фармак ", відзначають фахівці.