RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Обшуки в Smart Energy негативно впливають на інвестиційний імідж газодобувної галузі - АГКУ

Асоціація газодобувних компаній України стурбована ситуацією навколо групи компаній Smart Energy і зазначає, що обшуки, проведені в компаніях групи співробітниками НАБУ, негативно впливають на імідж газодобувної індустрії в очах іноземних інвесторів.

Про це сказано в заяві АГКУ.

Асоціація відзначає, що компанії групи Smart Energy працюють відкрито на ринку, звітують за міжнародними стандартами Ініціативи прозорості видобувних галузей (EITI), вчасно сплачують податки до бюджетів і реалізують соціальні проекти в регіонах видобутку. Підприємства групи неодноразово заявляли про відкритість і готовність співпрацювати з держорганами. Незважаючи на це, в останні роки на підприємствах Smart Energy був проведений ряд обшуків та перевірок з боку контролюючих та правоохоронних органів.

"Хочемо підкреслити, що необгрунтовані обшуки, зараз, коли галузі потрібні міжнародні інвестиції, шкодять не тільки діяльності компанії, але і відштовхують інвесторів, які хочуть інвестувати у газовидобувну індустрію. Асоціація газодобувних компаній України негативно сприймає тиск на підприємства і закликає до врегулювання ситуації", - йдеться в заяві.

30 липня детективи НАБУ прийшли з обшуком в київський офіс компанії Smart Energy. Правоохоронці проводили виїмку документів, пов'язаних з купівлею компанії "Аркона Газ-Енергія" в березні 2020 британською компанією Regal Petroleum (зараз Enwell Energy, входить до групи Smart Energy). Аналогічні дії проводилися в представництві "Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед" (село Яхникі, Полтавська область).

Виїмка здійснювалася в рамках розслідування у виробництві про законність видачі в 2017 спецдозволу на видобуток компанії "Аркона Газ-Енергія". Виробництво було відкрито в березні 2018.

На думку експертів, активізація виробництва за ліцензією "Аркона Газ-Енергія" може бути наслідком конфлікту акціонера "Укрнафти" Коломойського і Порошенка, оточенню якого журналісти приписували володіння "Аркона Газ-Енергія" до її покупки Смарт-Холдинг.

"Саме люди Коломойського драйвери процесів навколо "Аркони". Вони маніпулюють правоохоронцями та судами. Покупці потрапили між "молотом і ковадлом", до обшуків дійшло. Незрозуміло, який зв'язок між обставинами отримання "Арконою" ліцензії і угодою щодо купівлі компанії", - вважає глава ради директорів Асоціації захисту активів Олександр Сітухо.

Британська Enwell Energy придбала "Аркона Газ-Енергія" в березні 2020. "Аркона Газ-Енергія" володіє спецдозволом на геологічне вивчення з подальшим видобуванням вуглеводнів на Свістунковсько-Червонолуцькому родовищі, розташованому в Полтавський області. Дозвіл дає право на розробку ділянки площею 97 кв км, яка перебуває в 15 км на схід від Свиридівського родовища, на якому здійснює видобуток вуглеводнів один з активів Regal Petroleum. Спецдозвіл було видано ТОВ "Аркона Газ-Енергія" травнем 2017 на 20 років.

Enwell Energy є публічною британською компанією, акції якої котируються на Лондонській біржі AIM. В Україні здійснює діяльність через представництво "Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед" в Полтавській і ТОВ "Пром-Енерго Продукт" в Харківській області, які володіють спецдозвіл на видобуток вуглеводнів. Всі компанії входять до складу групи Smart Energy.