RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Андрій Пустовойт висловився про деструктивну позицію "Дніпропетровськгаз" за тарифами для "Дніпроазот"

Підвищення тарифу на транспортування газу з боку АТ "Дніпропетровськгаз" зупинить АТ "Дніпроазот" і спровокує "ефект доміно" в економіці.

Про це заявив комерційний директор АТ "Дніпроазот" Андрій Пустовойт в інтерв'ю "Апострофу".

"Ситуація більш ніж серйозна." Дніпропетровськгаз "заявив про бажання триразово збільшити тариф на розподіл в наступному році. Притому, що встановлений тариф вже є позамежним", - підкреслив Андрій Пустовойт.

Він уточнив, що "Дніпроазот" - не звичайний споживач, газ для підприємства - не енергоносій, а сировина, з якого виробляються добрива. Собівартість продукції "Дніпроазот" в більшій частині (80%) - вартість газу і його доставки до виробничих цехів.

У зв'язку з тим, що Україна не забезпечена газом власного видобутку, вартість його щодо вище, ніж в країнах-експортерах газу. Маючи недолік, "Дніпроазот" змушений конкурувати з підприємствами з країн-експортерів газу на низькомаржинального світовому ринку азотних добрив. В таких умовах збільшення собівартості, а тим більше таке значне, веде до збитків для "Дніпроазот" і втрату сенсу виробляти продукцію.

Андрій Пустовойт нагадав, що до складу витрат "Дніпропетровськгаз" включає безліч що не відносяться до розподілу газу витрат і завищує окремі статті, на що представники АТ "Дніпроазот" вказують в ході обговорень і що ставало предметом програних "Дніпропетровськгазом" судових тяжб. Тариф на розподіл газу продовжує зростати. Андрій Пустовойт вагається з відповіддю, чому немає реакції регуляторних і контролюючих органів - НКРЕКУ і АМКУ.

"Можливо, такий стан справ когось влаштовує. Система дозволяє встановити різні тарифи на розподіл газу для різних регіонів. Тариф на розподіл газу в Черкаській області майже втричі нижче нашого." Дніпропетровськгаз ", і" Черкасигаз "належать одному бенефіціару. За дивним збігом цього ж бенефіціару належить конкуруючий з нами на ринку України Черкаський "Азот", який платить за розподіл газу "Черкасигаз" за низьким щодо нашого тарифу. Хіба це не привід для інтересу з боку АМКУ? " - Здається питанням Андрій Пустовойт.

У числі варіантів вирішення ситуації топ-менеджер назвав передачу прокладених АТ "Дніпроазот" постачають підприємство труб цьому ж підприємству, або третій особі, яка не буде вирішувати проблеми за рахунок АТ "Дніпроазот", як це робить "Дніпропетровськгаз".

"Якщо наш завод зупиниться (що неминуче в разі затвердження запропонованого тарифу) проблему зменшеного вполовину бюджету" Дніпропетровськгазу "владі доведеться вирішувати так чи інакше. Тільки в разі зупинки підприємства" Дніпроазот ", додадуться ще й соціальні проблеми в зв'язку зі звільненням людей, скорочення платежів в бюджет, зниження пропозиції добрив агросектору. Розраховую лише на те, що рішення керівництва країни буде зваженим, економічно обгрунтованим і юридично справедливим ", - вважає Андрій Пустовойт.