RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

ОГХК втрачає економічну дохідність та приватизаційну привабливість - ЗМІ

Аналіз господарсько-економічної діяльності ОГХК за підсумками першого кварталу 2023 демонструє, що "рік роботи в умовах війни підприємство пройшло з меншими втратами, ніж кілька останніх місяців кадрових змін, ініційованих ФДМ", пишуть "Українські новини" з посиланням на матеріал Мінпром.

"Після призначення до складу правління ОГХК Д.Каландадзе, заміни на посаді голови правління В.Іткіна на Я.Максименка та повернення раніше звільненого Є.Перелігіна, на підприємстві почало спостерігатися утворення багатомільйонних операційних збитків, невиконання плану гірничих робіт, зниження обсягу випуску готової продукції, проблеми з відвантаженням продукції та укладанням нових контрактів", - йдеться у матеріалі.

Як зазначають журналісти, у березні 2023 план гірничих робіт філією ОГХК Вільногірською ГМК "виконано лише на 50%". Передбачається, що очікуваний обсяг випуску продукції ВДМК – утричі менший за 2021 рік.

"Оскільки значну частину березня підприємство простоювало та не фінансувало скромні роботи (розробка рудоносного шару) – половину квітня місяця підприємство також змушене буде простоювати", - пишуть журналісти.

Автори матеріалу припускають, що навіть якщо найближчим часом ситуація з виробництвом радикально зміниться, то, ймовірно, проблеми березня-квітня "будуть відчутні як мінімум протягом усього першого півріччя".

Іршанський ГЗК, що входить в ОГХК, "простоює з жовтня 2022 року", і "не має контрактів, реалізації продукції та надходження коштів. Нещодавно конфіскований у росіян на користь держави і переданий в управління ФДМ Демуринський ГЗК - також не працює", йдеться в матеріалі.

У зв'язку з цим ОГХК, за оцінкою авторів матеріалу, внаслідок останніх кадрових перестановок та "фактичного розвалу системи узгодження ФДМ кандидатур керівників із Кабміном у держкомпанії склалася безпрецедентно складна ситуація".

"Приватизаційна привабливість ОГХК і підприємств, що входять до неї - вперше за останні багато років має стійку тенденцію до зниження. Обидва видобувні підприємства держкомпанії (ВДМК та Іршанський ГЗК) - простоюють одночасно, чого раніше не спостерігалося ніколи і щомісяця завдають державі фінансових збитків. Через низьку ефективність політики продажів станом на початок квітня весь обсяг видобутого за березень рутила, циркону та ільменіту залишається нереалізованим. Контракти, які раніше вважалися принциповими для розвитку експортного потенціалу та залучення інвестицій – не виконуються (у березні так і не було відвантажено 15 000 т. ільменіту для американської Chemours за раніше укладеним контрактом, лот досі залишається несформованим). Валовий дохід компанії наразі ледве покриває витрати на енергоносії та заробітні плати, які через систематичні простої становлять не повну ставку, а 2/3 тарифу. Вперше в історії ОГХК операційні збитки за підсумками першого кварталу 2023 можуть становити близько 120-150 млн грн. А якщо новий топ-менеджмент не вирішить термінових проблем підприємства, то у другому кварталі розмір збитків може зрости вдвічі. Парадоксально, але шоковий у 2022 ОГХК закінчила із прибутком, а оптимістичний у 2023 р. зустрічає зі збитками", – роблять висновок автори.