RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Новий податок на нерухомість: експерти вказали на небезпеку

Відповідно до закону № 5600 з початку цього року в Україні діють нові правила оподаткування операцій з нерухомістю. Зокрема йдеться про додатковий податок за третій та всі наступні протягом року продажі. Експерти стверджують, що, перш за все, це стосуватиметься житла на первинному ринку нерухомості.

Про це повідомило видання Finance.ua, посилаючись на власні джерела у Харківському агентстві нерухомості.

"Автори закону, швидше за все, розраховували зобов'язати платити податок інвесторів – тобто тих, для кого купівля та перепродаж нерухомості є бізнесом. Ідея, на мій погляд, цілком здорова. Але реалізація, на жаль, "кульгає". Справа в тому, що підстави для податку з'являються тоді, коли відбувається перехід права власності від одного власника до іншого. Саме право власності з'являється тільки після введення будинку в експлуатацію", - повідомила директор компанії "ХАН (Харківське агентство нерухомості)" Олена Манжос.

Можливі наслідки

Як зазначає Манжос, інвестори шукатимуть способи обходу подібних податкових навантажень. Так вони робили завжди. За словами експерта, вони купують право власності на цінні папери або просто бронюють у забудовника майбутній об'єкт нерухомості на етапі "котловану". Після цього право власності поступається іншому покупцю ще до здачі об'єкта в експлуатацію. Зрозуміло, це робиться за вищою ціною.

Варто нагадати, яких видів нерухомого майна стосується нововведений податок:

  • квартира чи її частина;
  • будинок чи його частина;
  • кімната;
  • садовий будинок та господарські будівлі, а також земля під ними;
  • гараж;
  • земельна ділянка.

Скільки податків було раніше

Раніше формула податку на нерухомість була наступною: перший продаж - 0% із загальної суми продажу, другий і всі наступні за рік продажу - 5% і військовий збір - 1,5%. Разом 6,5%.

Нині до цієї формули додали ще одного податку. з третього та всіх подальших продажів – 18% плюс 1,5% військовий збір. Разом – 19,5%. Але тут треба враховувати, що це податок немає загальної суми, як від прибутку. Водночас у законі не враховується зростання курсу валют. Але водночас на вторинному ринку ціни завжди регулюються вартістю валюти.

"І "під роздачу" потраплять ті власники, які придбали нерухомість до 2016 року, тобто різкого зростання курсу долара", - пояснила Олена Манжос.

Як приклад, експерт описала таку ситуацію: 10 років тому людина купує квартиру за 250 тисяч гривень. На той момент у доларовому еквіваленті – 31 250 доларів за курсом 8 гривень за 1 долар. Сьогодні за курсом ця квартира коштує близько 890 тис. гривень. Тобто прибуток становитиме 640 тис. гривень, а податок з нього – близько 124 800 гривень.

У зв'язку з цим продавцям потрібно буде, як мінімум, ретельніше розставляти пріоритети. Потрібно враховувати, в якому порядку продавати, коли саме здійснювати угоду тощо. Інакше звести податки до мінімуму не вдасться.

Раніше ми повідомляли, що українці до кінця січня сплатять значні податки.