RU  UA  EN

Неділя, 2 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 червня

1 червня

31 травня

Всі новини

Розмови про підвищення податків в Дія City це спекуляція - заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков

У першій декаді листопада у Верховній Раді зареєстрували перші законопроекти, покликані запустити Дія City - новий правовий режим для IT-індустрії.

Подробицями про проект Дія City в авторській колонці для "Новое время" поділився заступник Міністра цифрової трансформації України Олександр Борняков.

"Мета Дія City - створити функціональну середу для розвитку високотехнологічних галузей, а не надати окремим сектору економіки податкові або інші пільги", - вказує Борняков.

Крім вже зареєстрованого у Верховній Раді профільного законопроекту "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні", проект Дія City передбачає внесення низки змін до Кримінального, Кримінально-процесуального та Податковий кодекси України. В тому числі, Мінцифри імплементує механізми англійського права: опціони, запевнення і гарантії, ліквідаційні привілеї та акціонерні угоди.

Борняков в своїй колонці також роз'яснює особливості оподаткування бізнесу, який отримає статус резидента в Дія City. Так, заступник міністра цифровий трансформації спростував чутки про збільшення податкового навантаження:

"Дія City не створює додаткове податкове навантаження. Податкові умови, які передбачені в проектах, збігаються з тими, що існують зараз. Якщо компанія не стає резидентом Дія City, для неї нічого не змінюється. Компанія залишається в тих умовах, в яких їй комфортно".

Податок на доходи фізичних осіб для резидентів Дія City складе 5%, а єдиний соціальний внесок в 22% буде стягуватися з мінімальної зарплати. Військовий збір не переглядається - 1,5%. Податкове навантаження на заробітну плату, таким чином, складе 6,5%, плюс 1100 грн.

За словами Борнякова, законопроект відповідає кращим світовим практикам роботи IT-сектора, а також враховує національну специфіку та побажання гравців на ринку. У той же час, Борняков зазначив, що питання законотворчої діяльності повинні належати до компетенції профільних державних органів.

"Для нас поняття IT-індустрії значно ширше, ніж діяльність великий, але все ж окремої її частини. Ми розробили законопроект на основі інтересів всіх учасників, а не індивідуальних побажань деяких компаній", - заявляє Олександр Борняков.

Планується, що необхідні для запуску Дія Сity законодавчі зміни будуть прийняті до кінця нинішнього року.