RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Нардеп Дубневич впевнений, що Україні потрібно вчетверо більше митних пунктів пропуску

Глава Транспортного комітету Верховної Ради Ярослав Дубневич вважає, що для усунення черг на західному кордоні України необхідно побудувати стільки пунктів пропуску, скільки було в Польщі, коли та вступила до ЄС.

«Чотирнадцять років тому, коли відкривалися кордону між Німеччиною і Польщею (як тільки остання стала членом ЄС), на тих кордонах діяло понад 40 пунктів пропуску - через кожні 20-25 км. Такої норми повинні досягти і ми. Зараз же у нас відстань між пунктами пропуску мало не вчетверо більше: 70-100 км. Потрібно побудувати рівно стільки, щоб не накопичувалися черги. Це ганебне явище, яке вже на порозі псує враження про нашу країну у всього світу, слід припинити якомога швидше», - сказав депутат в інтерв'ю виданню «Обозреватель».

Дубневич нагадав, що в рамках договору між урядами України і Польщі від 2016-го року нашій країні було виділено кредит у розмірі 100 млн євро на будівництво дорожньої інфраструктури та модернізацію систем прикордонного контролю. «У минулому році «Укравтодор» направив 47 млн грн на розвиток прикордонної дорожньої інфраструктури на українсько-польському кордоні. Державна прикордонна служба витратила близько 5 млн грн на модернізацію автоматичних систем прикордонного контролю. ДФСУ - 17,3 млн грн на розвиток прикордонної дорожньої інфраструктури та облаштування пунктів пропуску. В цьому році в Держбюджеті передбачено 50 млн грн для Укравтодору, 4,8 млн грн - Держприкордонній службі, 20 млн - ДФСУ», - розповів політик.

У той же час він переконаний: будівництво нових і реконструкція вже існуючих митних переходів - надзвичайно важливе завдання в першу чергу для України, а не для Європи. Українці більше європейців зацікавлені в упорядкуванні ситуації на кордоні і повинні самі думати заздалегідь, як фінансувати такі проекти. «Не треба чекати, поки європейці виділять гроші і разом з нами візьмуться за будівництво. Слід передбачити кошти на розвиток митних переходів в Держбюджеті на 2019 рік. Ми разом з колегами з Комітету з питань євроінтеграції будемо наполягати, щоб МЗС спростило процедуру ратифікації міжнародних документів, які стосуються будівництва нових автомобільних пунктів пропуску», - пообіцяв глава транспортного комітету Ради.

Як повідомлялося раніше, будівництво пункту пропуску на кордоні з Польщею «Нижанковичі-Мальховіце», яке зараз активно ведеться, може бути завершено достроково - пункт може бути відкритий вже в майбутньому році. Крім того, заплановано відкриття двох пунктів пропуску на території Львівщини («Лопушанка-Міхновець» і «Боберка-Смольник»), а також на Волині («Адамчуки-Збереже») і на Закарпатті («Лубня-Волосате»). На даний момент на україно-польському кордоні - 16 діючих пунктів пропуску, половина з яких - автомобільні.