RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

​Чому Чехія оголосила "війну" російським авіаперевізникам: названа причина

Причиною скасування частини рейсів російської авіакомпанії "Аерофлот" з Москви до Праги у вівторок, 2 липня, стала вимога Мінтрансу РФ допустити на лінію Москва-Прага третього російського перевізника.

Про це пише "Комерсант".

За даними видання, глава департаменту цивільної авіації Мінтрансу Світлана Петрова 27 червня направила своєму колезі з чеського Мінтрансу Зденеку Єлінек лист, в якому запропонувала на вибір три рішення. Так, Czech Airlines могла отримати чотири частоти в тиждень для польотів Прага-Сеул на постійній основі, якщо Чехія погодиться збільшити число російських перевізників на маршруті Москва-Прага з двох до трьох. При цьому чеська сторона може або розподілити нові частоти на цьому напрямку серед діючих перевізників, або призначити третю авіакомпанію зі свого боку.

Хоча зараз в Чехії в цілому працюють п'ять авіакомпаній, право на польоти між Москвою і Прагою мають тільки національний перевізник Czech Airlines і бюджетна Smart Wings. Решта три - Silver Air, Travel Service Airlines, Van Air Europe - виконують чартерні перевезення.

Російські авіакомпанії літають в Чехію набагато більше. "Аерофлот" виконує з Шереметьєво в Прагу шість рейсів на добу. Авіакомпанія "Росія" літає з Пулково в Прагу 10 раз в тиждень, з Внуково в столицю Чехії - два рази на тиждень. "Побєда" літає з Внуково в аеропорт Карлових Вар один раз в тиждень. "Уральські авіалінії" літають з Жуковського в Прагу один раз на добу.

За словами співрозмовників "Комерсанта", додавання третього перевізника на лінію не принесе чеській стороні ніякої вигоди.

У відповідному листі, датованому 28 червня, Зденек Єлінек просить пані Петрову надати чеській стороні ще три тижні. За словами джерел "Коммерсанта" в галузі, це прохання не знайшла відгуку у чиновників Мінтрансу Росії і вони вдалися до шантажу: в разі відмови російська сторона обіцяла не продовжувати Czech Airlines тимчасовий дозвіл на польоти з Праги в Сеул за найкоротшим Транссибірським маршрутом над територією Росії, термін дії якого закінчувався 1 липня. Замість цього їм запропонували альтернативний південний маршрут, який довший транссибірського. Виконання польотів за цим маршрутом неможливо без додаткової посадки.

У зв'язку з цим чеські авіавлада вирішили повернутися до угоди про паритетний повідомленні з Росією, залишивши тільки по два рейси між Москвою і Прагою для Czech Airlines і "Аерофлоту". Тому 2 липня "Аерофлот" був змушений скасувати частину додаткових рейсів, також рейс до Праги скасували "Уральські авіалінії" з Жуковського.

Але вже протягом дня було вирішено тимчасово відновити статус-кво до 7 липня, щоб провести переговори. Якщо вони не досягнуть успіху, ситуація повернеться до паритетного варіанту (по два рейси з кожного боку).

Як повідомляв "Апостроф", 5 травня в Росії сталася авіакатастрофа з літаком Sukhoi Superjet-100, що забрала життя 41 людини.