RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Відмова "БРСМ" від заводського бензину призвела до різкої втрати якості - ЗМІ

Мережа автозаправних станцій "БРСМ-Нафта" припинила реалізацію заводських бензинів і "перейшла на продажі бензинів, що виробляються на міні-НПЗ, що призвело до втрати якості".

Про це повідомляє enkorr.ua з посиланням на консалтингову групу "А-95", пишуть "Українські новини".

"Мережа автозаправних станцій "БРСМ-Нафта" припинила реалізацію бензинів заводської якості і перейшла на продажі бензинів, що виробляються на міні-НПЗ в Гадячі і нафтобазі в селі Переяславське. Про це свідчать сертифікати якості, розміщені на АЗС мережі", - наголошується в статті на enkorr.ua.

"За словами директора Консалтингової групи "А-95" Сергія Куюна, практика додавання в заводські бензини А-92 спирту, "якою займається "БРСМ" на своїх міні-НПЗ, є небезпечною".

"Ніде в стандартизоване паливо добровільно не додають нові компоненти, особливо такі агресивні як спирти... Будь-які маніпуляції з додаванням будь-яких компонентів несуть ризики втрати оригінальної якості нафтопродуктів", - заявив Сергій Куюн.

Сергій Куюн зазначає, що "єдиним сенсом подібних проектів можуть бути податкові зловживання".

"Процес виробництва палива на нафтобазі або міні-НПЗ ніхто не контролює. Ми бачимо, що "БРСМ" закуповує і виробляє великі обсяги безакцизних компонентів - фракції з міні-НПЗ, спирти, октанопідвищуючі розчинники. Подальше перетворення цієї номенклатури в підакцизні товарні нафтопродукти без сплати акцизу - основне завдання таких виробництв", - заявив експерт

Як повідомлялося раніше, "в січні-травні 2021 року група компаній "БРСМ" закупила 43 тис. т нафтової сировини і компонентів для виробництва нафтопродуктів, а за підсумками 2020 року - 117 тис. т. Також з травня "БРСМ" закуповує низькоякісний компонент для зниження собівартості скрапленого газу - бутан-бутиленовую фракцію (ББФ)".

ЗМІ повідомляють, що "проведені Інститутом споживчих експертиз рейди по дослідженню якості бензинів і дизельного палива показали масові відхилення від стандартів в економ-мережах ("БРСМ", "Мотто", SunOil) і зокрема виявили вміст заборонених токсичних речовин, таких як Монометиланіліни (ММА)".