RU  UA

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

МВФ даючи кредит, розраховує забрати в України землю та ліс, – експерт

Україна може перетвориться на європейське Сомалі, якщо не почнеться перезапуск економіки.

Таку думку в інтерв'ю висловив економічний експерт, лідер ВО «Нова Україна» Валерій Коновалюк.

За його словами, уряду необхідно в найкоротші терміни розпочати перезапуск економіки.

«Не перезапустивши економіку ми станемо європейським Сомалі. І починати потрібно з підтримки національного виробника. На найближчі 5 років це повинно стати державним пріоритетом. Необхідно забезпечувати держзамовленнями українські, а не іноземні підприємства», – зазначив Коновалюк.

При цьому, наголосив експерт, і заходу, і східним сусідам вигідно, щоб Україна була «сірою» зоною зі слабкою економікою.

«Росія нам допоможе» – це такий самий маніпулятивний та відверто шкідливий міф, як і сподівання на благодійність Заходу. Спочатку нам потрібно самим стати сильними, а потім вже вибудовувати рівні відносини з партнерами – виходячи зі своїх інтересів», – зазначив експерт.

Коновалюк вважає, що МВФ як структура зацікавлений у тому, щоб Україна залишалася у статусі боржника.

«У МВФ чудово розуміють – бідна країна, навіть у теорії, не зможе виконати їхні умови, тому вже з самого початку налаштовані на те, щоб основну частину траншу повернути шляхом урізання соціальних стандартів та підвищення тарифів на все, що можна. А решта витрат відшкодовувати в тому числі і за рахунок природних ресурсів, продажу землі, лісу», – констатував він.

Коновалюк нагадав, що екс-міністр фінансів Наталія Яресько не відстояла інтереси України в переговорах з МВФ, погодившись фактично на запровадження податку на економічний розвиток.

«Вона домовилася про те, що якщо з 2021 до 2040 рік зростання ВВП складе 3-4% в рік, то кредитори отримають додатково 15% від цього приросту. А якщо зростання ВВП перевищить 4% – заплатимо вже цілих 40%! Інакше, як податком на економічний розвиток, або навіть репараціями це не назвеш», – резюмував Валерій Коновалюк.

Нагадаємо, в березні 2017 року українськими економістами та промисловцями було презентовано “План перезапуску економіки України”. Основними пунктами плану є комплекс заходів, спрямованих на відродження української промисловості та підтримку національного виробника.