RU  UA

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Нові умови кредиту МВФ будуть невигідні для України – Коновалюк

Неможливо побудувати економічно сильну державу, спираючись тільки на сільське господарство.

Про це заявив економіст, лідер громадського об'єднання «Нова Україна» Валерій Коновалюк в інтерв’ю, коментуючи відкладання рішення МВФ про виділення Україні чергового траншу.

«Іноземні партнери визначили нам чомусь роль «аграрної наддержави». Але Ви можете назвати сильні держави, які спираються тільки на сільське господарство? Я, припустимо, відразу згадую абсолютно протилежні приклади – Південна Корея, яка пройшла шлях від аграрної країни з 92 $ ВВП на душу населення в 1961 р. до промислово розвиненої країни з 26 тис. $ ВВП. Ось на що потрібно орієнтуватися!», – зазначив він.

За словами економіста, МВФ взяв паузу, щоб підготувати для України нові невигідні умови кредиту.

«Мене влаштує ситуація, за якої Україна абсолютно не залежатиме від подібних кредитів. А в нинішньому форматі – це як раз сумний приклад безпорадності уряду. Адже пауза все одно загрожує вилитися в черговий кредит, просто на ще більш кабальні умови », – сказав він.

Коновалюк вважає, що Україна має припинити розраховувати на МВФ.

«Потрібно орієнтуватися на перезапуск та розвиток власної економіки. І повний перегляд системи відносин з фондом – обов'язкова умова для цього. Вже сьогодні влада повинна виходити на переговори з МВФ не з позиції прохача, а захищаючи інтереси українців», – запропонував економіст.

За його словами, Україна повинна висунути свої умови: відмова від підвищення пенсійного віку, мораторій на продаж землі, збереження спрощеної системи оподаткування для малого і середнього бізнесу, і багато інших.

«Але замість того, щоб працювати, Уряд чекає рішення МВФ як п'яниця відкриття ломбарду. Він виносить в «ломбард» останні цінності, які залишилися у держави: ліс, зерно, газ. До того ж, повна непублічність переговорів робить дуже слабкою позицію України в дискусії», – резюмував Валерій Коновалюк.