RU  UA

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Гроші для підтримки аграріїв повинні йти на розвиток галузі, а не чиновникам, - Коновалюк

Три чверті грошей, виділених з держбюджету в 2016 році на підтримку сільського господарства, були витрачені на функціонування чиновницького апарату.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав економіст, лідер ВО "Нова Україна" Валерій Коновалюк, коментуючи дані Асоціації тваринників України.

За його словами, минулого року на підтримку сільського господарства із загального та спеціального фондів бюджету України було виділено 1,7 млрд грн.

"74% коштів або 1,28 млрд. грн. було витрачено на роботу Мінагропрому і Держспоживслужби. А безпосередньо на розвиток аграрної галузі було виділено 345 млн. грн - 20%. При такій диспропорції говорити про розвиток агросектору просто неможливо", - написав Коновалюк .

Економіст зазначив, що сьогодні в південних областях України аграрії не можуть реалізувати весь обсяг готової продукції і змушені її викидати.

"А наші сусіди поляки при наявності більше 2 млн. дрібних фермерських господарств (5-10 га) щорічно підвищують виробництво сільгосппродукції на 20%", - написав Коновалюк.

Він заявив, що таку ситуацію необхідно міняти.

"На розвиток агросектору повинна виділятися більша частина бюджету. Ці кошти треба спрямувати на фінансову підтримку і протекціонізм вітчизняних сільгоспвиробників, стимулювання розвитку насіннєвої бази і підтримку переробних підприємств з високою доданою вартістю", - вважає Коновалюк.

Економіст впевнений, що державна політика повинна бути спрямована на компенсацію за кредитами, проекти з розвитку селекційної та насіннєвої бази, податкові преференції для виробників готової продукції з сільськогосподарської сировини.

"Тільки перезавантаження економіки може підняти наш аграрний сектор. Держава повинна переглянути свою роль у розвитку галузей. Потрібно не тільки дерегулювати бізнес, а й оновити систему фінансування державою секторів економіки", - резюмував Коновалюк.