RU  UA

Середа, 17 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 квітня

16 квітня

Всі новини

В Україні встановили розмір абонплати за комуналку: названі ціни

Кабінет міністрів України встановив граничний розмір абонплати за комунальні послуги в багатоповерхових житлових будинках.

Про це повідомляє "РБК-Україна".

Зокрема, Кабмін схвалив проект постанови "Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування в розрахунку на одного абонента для комунальних послуг споживачам багатоквартирних будинків за індивідуальними договорами".

Відзначають, що п редельний розмір абонплати не залежить від кількості ЖК послуг, наданих виконавцем абоненту. Передбачається визначити граничний розмір плати за абонентське обслуговування, який може нараховуватися виконавцем споживачеві відповідної компослуги, яка надається в багатоповерхівці по індивідуальному договору.

Видання "Обозреватель" опублікувало формула розрахунку:

2 * ПМ * 2,58 * 0,15 * К, де

ПМ - прожитковий мінімуму (на даний момент 1936 грн)

2,58 - середня кількість осіб в сім'ї;

0,15 - середня частка витрат на комуналку від загального доходу сім'ї;

К - коефіцієнт (для опалення і води - 0,019, для сміття - 0,009).

Таким чином, абонплата за воду та опалення повинна складати не більше 28,4 грн на місяць, а за сміття - 13,4 грн. За старою ж формулою абонентська плата на опалення, гарячу та холодну воду могла скласти 30,6 грн, а на вивезення сміття - 14,5 грн.

"Плата за абонентське обслуговування - платіж, який споживач платить виконавцю комунальної послуги для відшкодування витрат, пов'язаних з укладенням договору, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та справлянням плати за спожиті комунальні послуги", - йдеться в законі.

У сумі ж абонплата за все комунальні послуги може скласти до 98,6 грн на місяць. Але її можна і не платити, правда для цього доведеться як мінімум познайомитися зі своїми сусідами.

Як повідомляв "Апостроф", представник президента Володимира Зеленського в Кабінеті Міністрів Андрій Герус заявив, що в Україні низький запас вугілля для опалювального сезону.