RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Фізособи можуть увійти в число найбільших інвесторів в держборг: в ICU розповіли про ефект переведення коштів "з-під матрацу" в ОВДП

Якщо українці вкладуть в держоблігації десяту частину наявних готівкових коштів, вони вдвічі перевершать іноземців за обсягами інвестицій.

Про це розповіла Євгенія Грищенко, керівник відділу брокерського обслуговування клієнтів групи ICU на Українському фінансовому форумі в Києві.

"Ми бачимо значний потенціал зростання ринку ОВДП у попиті з боку фізосіб. Держоблігації - прямий конкурент депозиту. Станом на вересень, частка ОВДП у власності фізосіб по відношенню до депозитів пропорційно ще дуже мала: якщо на термінових депозитах українці тримають 325 млрд гривень, то в облігаціях поки лише 10 млрд. Втім, ця частка зростає швидкими темпами", - повідомила Євгенія Грищенко.

За даними групи ICU, з 20 вересня 2018 року фізособи збільшили вкладення в ОВДП більш ніж в 2 рази. Зростання вкладень триває зважаючи на надійність інструменту, високу прибутковість в порівнянні з депозитом і відсутністій ПДФО в розмірі 18%, що дає близько 2% премії в прибутковості при однакових ставках.

Серед основних категорій фізосіб, які цікавляться ОВДП, за словами Євгенії Грищенко, керівники вищої ланки з фінсектору, CEO підприємств, працівники IT-сфери - люди з більш високими доходами. Це обумовлено тим, що з урахуванням витрат на можливі комісії, вкладати в ОВДП має сенс від 100 тисяч гривень і вище.

Гроші "під матрацом" - потужний потенціал для зростання, адже за даними НБУ, поза банками знаходиться 355 млрд гривень, а готівкою - близько 86 млрд доларів. Ця цифра, перевищує держборг України, який склав $82,4 млрд на початок серпня.

"Навіть якщо 10% готівки перетечуть в ОВДП, фізособи увійдуть до трійки найбільших інвесторів ОВДП і вдвічі обженуть нерезидентів", - впевнена Євгенія Грищенко.

За її словами, реалізація цього потенціалу залежить від того, наскільки якісно буде проведена заявлена урядом податкова амністія, і наскільки українці повірять владі.

Не менш важливими драйверами активізації вкладів фізосіб в ОВДП у 2020 році, на думку експерта, повинні стати спрощення процедури ідентифікації клієнта через BankID, скасування обов'язкового подання податкової декларації, можливість торгувати ОВДП онлайн за допомогою додатків і робота над підвищенням обізнаності населення.

Український Фінансовий Форум (Ukrainian Financial Forum) - одна з головних фінансових подій України. Форум був ініційований групою ICU в 2014 році і проводиться щорічно для пожвавлення економічної дискусії в Україні та залучення світових фахівців до обговорення необхідних країні економічних змін.

Група ICU - незалежна фінансова група, що надає брокерські послуги та послуги з управління активами. Група спеціалізується на ринках Центральної і Східної Європи. Заснована в 2006 році фахівцями з ING, ICU є лідером з управління активами в Україні, з більш ніж $ 500 млн під управлінням. Стратегія ICU також включає інвестиції в венчурні проекти і проблемний борг. Засновники ICU - Макар Пасенюк і Костянтин Стеценко.