RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Залучення прямих інвестицій - ключове завдання України для прискорення економічного зростання - Макар Пасенюк з ICU

Україні необхідно посилити боротьбу за прямі іноземні інвестиції з метою стимулювання економічного зростання.

Про це заявив засновник групи ICU Макар Пасенюк за результатами Українського Фінансового Форуму 2019.

"Сприятливі фінансові ринки, позитивні економічні прогнози дають Україні можливості для прискорення економічного зростання. На тлі змін в міжнародних торговельних відносинах, широкого набору інструментів для зростання і низької бази ВВП, країна може збільшити темпи зростання і зайняти нові ніші ринків. При цьому для стимулювання зростання державі потрібно посилити боротьбу за прямі іноземні інвестиції", - прокоментував він.

У ICU відзначають, що глобальна економіка переживає не кращі часи - знижуються обсяги торгівлі, погіршуються очікування. Конфлікти і Brexit підривають настрої інвесторів і пригнічують вкладення. При цьому провідні центральні банки знижують ставки і збільшують покупки боргових інструментів.

"Обсяг паперів, що торгуються з негативними ставками, ставить рекорди, зростає дефіцит прибуткових інструментів, інвестори змушені нарощувати ризикові активи і збільшувати присутність на ринках, що розвиваються через прямі інвестиції", - говорить Макар Пасенюк.

На Українському Фінансовому Форумі, організованому ICU, іноземні інвестори підтвердили, що ринок України є привабливим: високі ставки прибутковості, зниження рівня боргу до ВВП до 56%, збереження потенціалу зростання завдяки низькій базі і чутливості до позитивних шоків. Як результат, уряду і корпоративним емітентам стали доступні великі обсяги зовнішнього фінансування за низькими ставками.

Пасенюк зазначає небезпеку в протистоянні між глобальним економічним уповільненням і впливом на ціни сировинних ринків та монетарних пом'якшеннях центробанків - ситуація може призвести до зниження темпів зростання і негативно вплине на приплив і вартість зовнішнього фінансування.

"Українське зростання ВВП відбувається в основному за рахунок споживання. Однак саме споживання не зможе забезпечити стійку модель зростання, особливо в умовах уповільнення світової економіки. Потрібні структурні зрушення, які може забезпечити залучення прямих іноземних інвестицій. Пріоритетними напрямками для ПІІ в Україні залишаються АПК, газовидобуток, транспорт та інфраструктура", - зазначає Макар Пасенюк.

За даними ICU, аграрний сектор - не тільки 10% ВВП і 40% експортної виручки України, а й база для розвитку переробної промисловості та сектору послуг. На думку Макара Пасенюка, запуск ринку землі може дати поштовх припливу капіталу в сектор і суміжні галузі, зростання споживчого попиту і продуктивності праці.

Газовидобуток Макар Пасенюк вважає одним з головних питань нацбезпеки: з урахуванням зниження цін на 35%, його імпорт може зажадати $2,7-3 млрд. Держкомпанії виявилися не в змозі здійснити цілі по видобутку, а частка бізнесу занадто мала, щоб вплинути на ситуацію. Тому видобуток газу з 2014 року зріс лише на 0,5 млрд куб. м. в рік, а інвестиції так і не прийшли. Це говорить про те, що зниження фіскального тиску і дерегуляція галузі недостатні, щоб залучити великий капітал.

Розвиток транспортно-інфраструктурного сектора в ICU називають критичним не тільки для АПК і енергетики, а й для сектора послуг, який займає у ВВП України близько 50% (середній в світі - 65%) і міг би допомогти знизити залежність країни від сировинної кон'юнктури.

"Вигідне розташування дозволяє Україні розвивати послуги транзиту і транспортного хабу. Але поки держава - малоефективний монополіст і буде гальмувати розвиток галузей в секторі. Гостро стоїть питання, щоб дати більше можливостей працювати в секторі бізнесу і залучити іноземний капітал в держкомпанії", - зазначає Макар Пасенюк.

Щоб ПІІ пішли в ці та інші сектори, Україна повинна сприйматися передбачуваним контрагентом, кажуть в ICU. Необхідно зміцнювати захист приватної власності, верховенство права, запроваджувати прозорі правила гри.

Український Фінансовий Форум (Ukrainian Financial Forum) - одна з головних фінансових подій України, був ініційований групою ICU в 2014 році і проводиться щорічно для пожвавлення економічної дискусії в Україні та залучення світових фахівців до обговорення економічних змін.

Група ICU - незалежна фінансова група, що надає брокерські послуги та послуги з управління активами. Група спеціалізується на ринках Центральної і Східної Європи. Заснована в 2006 році фахівцями з ING, ICU є лідером з управління активами в Україні, з більш ніж $500 млн під управлінням. Стратегія ICU включає також інвестиції у венчурні проекти і проблемний борг. Засновники ICU - Макар Пасенюк і Костянтин Стеценко.