RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Виявлено мільярдні порушення: в Держаудитслужбі представили результати моніторингу щодо закупівель

З січня по вересень Держаудитслужба і її органи здійснили моніторинг 6,4 тисяч закупівель, встановлено порушення законодавства на 52,3 млрд гривень.

Про це повідомляється на сайті служби.

Обсяг перевірених процедур становить майже 6% від загального торгів і переговорів за рік.

У 4,2 тисячах випадках підставою для контролю було виявлення ознак порушень - майже 65% від загальної кількості закупівель. У 98% підтверджено порушення законодавства в сфері закупівель при проведенні замовниками процедур закупівель вартістю 27,9 млрд гривень.

За зверненнями ГО проведено моніторинг 915 закупівель (встановлені порушення в 723 процедурах закупівлі вартістю 4,9 млрд грн), на підставі даних автоматичних індикаторів ризиків - 632 (порушення в 575 процедурах вартістю 5,6 млрд грн), звернень органів держвлади та органів місцевого самоврядування - 392 (порушення в 304 процедурах вартістю 5,7 млрд грн), повідомлень в ЗМІ - 12 (порушення в 9 процедурах вартістю 2,5 млрд грн), при наявності декількох підстав - 310.

Найбільше порушень в загальній сумі складає: недотримання порядку складання форм документів і оприлюднення інформації про закупівлю - 29,3%; порушення при розгляді, відхилення замовником тендерних пропозицій та відмова у скасуванні замовником закупівлі - 24,9%; порушення при складанні документації і її зміни - 24,7%; неправомірне застосування переговорної процедури - 3,9%; інші порушення - 17,2%.

За результатами моніторингу процедур закупівель попереджено порушень на суму понад 11,1 млрд грн, з яких скасовано 1,9 тисячі процедур. Вдалося запобігти витрачання державних / комунальних коштів в службах автодоріг в Черкаській, Миколаївській, Львівській та Кіровоградській областях; в Управлінні Головного Каховського магістрального каналу і КП виконавчого органу Київради "Київтеплоенерго".

Скасовано процедури закупівель Департаменту ЖКГ та капітального будівництва Дніпропетровської ОДА (вартістю 195,6 млн грн), КП Закарпатської обласної ради "Будкомплектторг" (191,8 млн грн), Управління ЖКГ виконавчого комітету Полтавської міськради (162,5 млн грн), ДП "Торецьквугілля"(190,6 млн грн) і "Первомайськвугілля"(184,7 млн грн).

Не забезпечили усунення порушень в сфері закупівель: ДП "Чорнобильська АЕС" і "Київпастранс", який обрав невідповідного переможця на конкурсі; служби автодоріг у Запорізькій області, Полтавської та Київської; КП "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Шевченківського району м.Києва"; Управління будівництва, архітектури та землекористування Святошинської районної адміністрації Києва; КП "Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м.Києва".

"Факти ігнорування зобов'язань органу державного фінансового контролю можуть сприяти зростанню корупційних ризиків у сфері закупівель і вплинути на своєчасне і якісне виконання договорів, державних програм", - відзначили в Госаудітслужбе.

За поточний рік складено та направлено до суду 366 протоколів про правопорушення за статтею 164-14 Кодексу України. До відповідальності притягнуто 24 особи, на яких судами накладено штрафів на суму 285,6 тисяч гривень.