RU  UA

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Як вийти на пенсію в 2020 році: головні кроки і перелік документів

З'явилася уточнена інформація про те, як вийти на пенсію в 2020 році і які документи для цього потрібні.

Про це повідомляє "Апостроф"

Якщо ви не працюєте, необхідно звернутися до органу, що призначає пенсію, за місцем проживання (реєстрації). Ви маєте право оформити пенсію через свого представника, надавши йому нотаріальну довіреність.

За громадян, які ще працюють, заяву про призначення пенсії в управління ПФУ подає уповноважена посадова особа організації, де цей громадянин працює.

Уповноважена посадова особа зобов'язана:

  • не пізніше місяця до дня досягнення працівником пенсійного віку письмово повідомити його про виникнення права на пенсію за віком, в тому числі на пільгових умовах;
  • в 10-денний строк з дня отримання заяви про призначення пенсії оформити необхідні документи і направити їх до органу, що призначає пенсію, за місцезнаходженням організації або за місцем проживання (реєстрації) особи;
  • в разі потреби надати допомогу по отриманню відсутніх у особи документів для призначення пенсії.

Для оформлення пенсії за віком необхідно зібрати наступні документи:

Довідка податкової адміністрації про присвоєння ідентифікаційного номера (ІПН);

Трудова книжка або документи про стаж, причому за період роботи з 01.01.2004 р Відділ персоніфікованого обліку органу, що призначає пенсію, видає довідку з бази даних;

Довідка про заробітну плату за період страхового стажу до 01.07.2000 р для обчислення пенсії може враховуватися заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв:

  • якщо пенсіонер виявив таке бажання і довідка про заробітну плату підтверджена первинними документами в період до 1 січня 2016 року;
  • якщо страховий стаж після 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців.

Законодавство також дозволяє розраховувати пенсію без урахування 60 календарних місяців до 01.07.2000 року, якщо такий варіант буде більш вигідним для пенсіонера.

Індивідуальні відомості про застраховану особу за період страхового стажу з 01.07.2000 р, які видаються відділом персоніфікованого обліку за формою.

Документи про надання особливого статусу особі, наприклад, "чорнобильське" посвідчення;

Документи про місце проживання (реєстрації) особи;

Кольорова фотографія 4х6 (2 шт.) - необхідна для оформлення пенсійного посвідчення;

Копія паспорта;

Заява на виплату пенсії через банківські установи або поштове відділення. Заявник надає довідку про відкриття рахунку в банку або відзначає, що бажає отримувати пенсію на пошті;

Заява про призначення пенсії. Бланк надається працівниками Пенсійного фонду України і заповнюється заявником за паспортом безпосередньо в момент подачі документів.

Документи для призначення пенсії можуть подаватися як в оригіналах, так і в нотаріально завірених копіях (або завірені адміністрацією підприємства, що подає документи заявника на призначення пенсії, або органом, який призначає пенсію).

Документи про стаж, вік та заробітну плату подаються тільки в оригіналах.

Якщо підтвердженням страхового стажу є трудова книжка, подається її копія, завірена адміністрацією підприємства за місцем останньої роботи, або органом, який призначає пенсію.

Як інформував "Апостроф" раніше, Міністерство соціальної політики повідомило про підвищення максимальних пенсій в Україні.