RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Українські пенсіонери почали йти в суди: чи є шанс "вибити" більші виплати

Через ліквідацію частини надбавок пенсіонери в Україні звертаються з позовами до судів. Найбільша категорія справ - скарги колишніх військових на неправомірне зменшення соціальних допомог.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Вести".

Як повідомив виданню співробітник юридичної компанії "Флагман" Роман Зверіченко, при нарахуванні пенсії колишнім військовим більше не враховуються надбавки за секретність, умови проходження служби, знання іноземних мов та інше. "В результаті залишилися три складових - оклад, звання і вислуга", - повідомив юрист, зазначивши, що таку постанову Кабміну суд вже визнавав незаконною, однак після її скасування уряд видав новий, повністю ідентичний документ.

Крім того, колишні силовики скаржаться на урізання пенсійних виплат з 83% і вище до 70% від минулого грошового забезпечення. Як запевняють юристи, ці дії є самодіяльністю Пенсійного фонду.

"Це не було передбачено взагалі ніякою з постанов. Це навіть більш ніж протиправні дії. За це посадові особи Фонду повинні нести персональну відповідальність", - переконаний юрист Зверіченко.

Однак суди не завжди допомагають домогтися справедливості. "В кращому випадку, - якщо ми говоримо про військових, яким в минулому році суд ухвалив перерахувати виплати в бік збільшення, - Пенсійний фонд виконує це рішення. Людям починають платити, як належить, але недоотримані за всі роки гроші не виплачують. А, посилаючись на ще одну урядову постанову, ставлять в чергу", - резюмує Роман Зверіченко.

Як раніше повідомляв "Апостроф" 1 січня 2020 року українські військові пенсіонери та колишні співробітники міліції будуть отримувати підвищений розмір пенсійних виплат.